Miljardärens utmaning gav givarrekord

INRIKES

Insamling. När fastighetsprofilen Roger Akelius i tidningen Dagens Industri lovade att dubbla de pengar som skänktes till Läkare utan gränser i december blev det fart på givandet. Med en dag kvar av månaden har rekordmycket pengar kommit in och Akelius står inför en nätt utgift på över 100 miljoner kronor.

– Nu är inte de slutliga siffrorna klara, men det vi ser nu är att det kommer att bli över 100 miljoner kronor som samlats in under december, säger Ida Bah, insamlingsansvarig på Läkare utan gränser.

Per den 28 december hade organisationen fått in 102,5 miljoner kronor, vilket är en ökning med 71 procent jämfört med samma period förra året. Med Akelius matchning av beloppet innebär det att Läkare utan gränser totalt får in 200 miljoner kronor, vilket är nytt svenskt insamlingsrekord under en månad.

Utmanade miljardärer

Det var i slutet av november som Roger Akelius gick ut i tidningen Dagens Industri och utmanade alla svenskar, inte minst andra miljardärer, att skänka pengar till Läkare utan gränser. Och varje krona som kom in under december lovade Akelius att matcha genom Akelius stiftelse. Till DI sade Akelius att han räknade med att han skulle få skänka 90 miljoner kronor och inte var rädd för att det eventuellt skulle kunna bli ännu större summor.

– Jag bävar och njuter, sade han då.

Enorma behov

På Läkare utan gränser är man förstås väldigt nöjda med utfallet av utmaningen.

– Det kommer att bli över 200 miljoner kronor på en månad och det är en helt fantastisk ökning. Behoven ute i världen är enorma men vi är glada att se att det finns ett så stort engagemang och generositet och människor som vill hjälpa, säger Ida Bah.

Och än är inte insamlingstiden över.

– Det kan komma in lite mer. Vi förväntar oss inte jättemånga miljoner men vi stänger inte året förrän det är helt slut, säger Ida Bah.

TT