Unga städar bort tonvis med skräp

Stockholm. Svenska stränder täcks varje år med tusentals ton skräp, från plast till kylskåp. I helgen börjar årets städsatsning där idrottsungdomar hjälper till att rensa kusterna från 70 ton sopor.

Vanligast är cigaretter. Varje dag slängs 2,7 miljoner fimpar på marken i Sverige - runt en miljard om året. Det tar tre år för naturen att bryta ner varje fimp.

– Vi har varit på stränder och plockat tusentals fimpar, man kan plocka i all oändlighet, säger Anton Hedlund på Städa strand som ägs av idrottsrörelsen och som organiserar projektet där föreningar i hela landet städar upp på havs- eller sjöstranden i sitt område mot ett bidrag till klubbkassan.

– Utan vårt arbete skulle mycket av skräpet ligga kvar. Dessutom föder det ett engagemang för den lokala miljön.

Först ut är stränderna på västkusten, där också nerskräpningen är som värst. Varje timme flyter en kubikmeter sopor in mellan Strömstad och Båstad.

Frigolit, plastdelar och material från fiskeindustrin är vanligt. Längs ostkusten är det i stället mest sopor som badgäster lämnar efter sig.

– Det är mycket solstolar, burkar och engångsgrillar, säger Anton Hedlund.

Det är femte året som satsningen görs och städningen pågår från och med i dag fram till i september, med perioden kring skolavslutningen som den mest intensiva.

TT

Publisert: