"Beroende kan lära sig att dricka"

INRIKES

Stockholm. 600 000 svenskar har ett riskabelt drickande, enligt nya beräkningar.

Men alla som har ett alkoholberoende behöver inte sluta dricka helt för att komma till rätta med sin överkonsumtion, anser en beroendeforskare.

– Vi vill utmana den rådande ordningen inom exempelvis sjukvården, missbrukarvården och socialtjänsten att man bara kan bli av med sin överkonsumtion genom total avhållsamhet. Det stämmer faktiskt inte, den myten gör snarare att många struntar i att söka hjälp, säger Sven Andreasson, professor i socialmedicin, till Svenska Dagbladet.

I Sverige finns totalt 600 000 personer som har ett riskbruk av alkohol, enligt beräkningar som presenteras vid en konferens om alkoholvård i Stockholm på fredagen.

Av dessa har 50 000 ett svårt beroende med fysiska, psykiska och sociala problem. Ytterligare 250 000 har ett alkoholberoende, men fungerar fortfarande väl socialt.

Därutöver finns 300 000 svenskar som har ett skadligt drickande, men som inte är beroende.

Sven Andreasson vill att samhället ska satsa resurser på att nå den kvarts miljon svenskar som har ett alkoholberoende, men som fortfarande är socialt välfungerande, som han menar kan få hjälp med ganska enkla medel.

– Det handlar om att kartlägga hur konsumtionen ser ut, när man dricker och hur omständigheterna brukar vara och sätta upp mål. I många fall vet vi att det fungerar och när det inte gör det finns det andra metoder. Poängen är att inte sitta fast i schablonbilden om att alla med beroende är utslagna drinkare.

TT