Skattehöjningar i S-budgeten

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Ingen halv krogmoms och inga nedsatta arbetsgivaravgifter för unga - så ser lejonparten av Socialdemokraternas plan för att finansiera sina reformer ut.

Skattechock, kontrar regeringen.

Socialdemokraternas finansiering är på totalt 32 miljarder kronor. En stor källa - 14,8 miljarder - är att avskaffa nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga.

Den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson räknar upp sex expertmyndigheter som menar att reformen är ineffektiv när det gäller att minska ungdomsarbetslösheten.

– Det är dyrt, ineffektivt och dumt. Det är bättre att använda pengarna till något annat.

En annan stor finansieringskälla - 5,3 miljarder - är att avskaffa den halverade restaurangmomsen. Även här räknar Andersson upp experter som menat att reformen skapar få nya jobb för den dyra insatsen.

– Svenska folket får välja om de vill ha 4 000 jobb i restaurangbranschen eller om man tycker det är förnuftigare att satsa pengarna på 10 000 fler lärare eller 10 000 fler sjuksköterskor.

Skattehöjningarna slår mot jobben, men täcker ändå inte utgiftslöftena, anser finansminister Anders Borg.

– Vi får inga gemensamma besked från MP, V och S och vi får inget klarspråk om överskottsmålet. Det är väldigt bekymmersamt, säger Borg.

Borg pekar på att S har lovat sänkt pensionärsskatt och ändrade villkor i sjukförsäkringen. Hur ska pengarna räcka till det? undrar han. Lägger man dessutom till MP:s löfte om höjda lärarlöner och V:s krav på rätt till heltid och arbetstidsförkortning, går det inte ihop, menar han.

Folkpartiledaren Jan Björklund:

– Det är en skattechock på unga och invandrare. De lägger 15 miljarder på en dubblering av arbetsgivaravgiften på unga. Nu säger Magdalena Andersson att det inte har några effekter. Men varför ska de då kompensera kommunerna fullt ut för höjningen? Sanningen är ju att de vet att det har effekt, men de vågar inte säga det, säger han till TT.

– De förstår inte hur styrmedel fungerar. Magdalena Andersson är orolig för att höjd skatt på snus ska få folk att snusa mindre. Men 15 miljarder i höjda kostnader på att anställa ungdomar har ingen effekt?

Han syftar på att Socialdemokraterna fördelar skattehöjningen på tobak annorlunda än regeringen, med samma höjning på cigaretter som på snus vilket gör att intäkten totalt sett blir densamma.

S accepterar inkomstförstärkningar på 9,3 miljarder kronor som regeringen föreslagit.

TT

Publicerad: