Sifo: V lyfter, S backar

Stockholm. Alliansens frammarsch i Sifo kom av sig i april. Samtidigt backar Socialdemokraterna medan Vänsterpartiet lyfter.

Två av fyra borgerliga regeringspartier, Centerpartiet och Kristdemokraterna, hamnar under fyraprocentsspärren.

Toivo Sjörén, ansvarig för Sifos väljarundersökningar, konstaterar i Göteborgs-Posten att C:s läge är klart mycket sämre nu än under valrörelsen 2010. Då låg partiet över fyraprocentsspärren i samtliga Sifomätningar, medan KD:s opinionsläge var ungefär som nu.

Alliansen får 38,6 procent ihop mot de rödgrönas 51,1 procent, enligt mätningen som även publiceras i Svenska Dagbladet.

V:s lyft på 2,1 procentenheter är den enda förändring som är statistiskt säker. S backar med 2,0 procentenheter, men är största parti med 32,1 procent.

Statsvetarprofessorn Marie Demker säger till TT att framgångarna för Vänsterpartiet kan bero på partiets tydlighet.

– Det handlar mycket om att privatiserings- och vinstfrågorna i välfärden är högt upp på den politiska agendan. Där har Vänsterpartiet en väldigt tydlig position. Det är ju inte så att man är ensam om att vara kritisk men V har gjort det till en profilfråga och det är sannolikt därför partiet har parkerat sig lite högre, säger hon.

Statsvetaren Jonas Hinnfors konstaterar att det just nu inte händer så mycket i opinionen och att den aktuella mätningen inte hunnit fånga upp reaktionerna på vårbudgeten som regeringen presenterade i onsdags.

– Det är ganska lite saker som har hänt som kunde påverka den här mätningen. Men nu är det viktigt vilken diskussion som kommer efter vårbudgeten och fram till det att Socialdemokraterna presenterar sig skuggbudget. Det är det som kan komma att vara avgörande för om Alliansen kan vända det här, säger han till TT.

Hinnfors säger också att vårbudgeten och de skuggbudgetar som de andra partierna presenterar är väldigt viktiga under valår.

– De är basen för valmanifest och vallöften. De kommande veckorna är därför viktiga för blocken. Har det inte börjat röra på sig och om vi inte ser några förskjutningar i mätningar under den tiden är det nog tveksamt eller närmare omöjligt att Alliansen kan komma tillbaka som största block. Då är fältet öppet för någon annan form av regering.

Fakta: Så stort stöd får partierna i procent i Sifomätningen:

* I procentenheter sedan föregående mätning.

Sifo gjorde 1 933 intervjuer under perioden 31 mars-10 april. Frågan löd: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

TT:s raka snitt:

TT:s raka snitt är ett snitt av resultatet i de senaste mätningarna från Ipsos, Novus, TNS-Sifo, Demoskop, Yougov, United Minds och SCB.

Källa: Sifo, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten (TT)

TT

Publisert: