Lägerbesök ändrar inte Åkessons syn

Stockholm. Efter en dag i det jordanska flyktinglägret Zaatari sammanfattar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sina intryck:

– Det är fruktansvärda berättelser och väldigt starka intryck.

Däremot ändrar det inte hans syn på hur bistånd och hjälp ska fördelas.

Tillsammans med en delegation har han sedan i fredags varit på besök i Jordanien. Under måndagen åkte man till flyktinglägret Zaatari, tio kilometer öster om Mafraz. På plats fick Åkesson ta del av historier från dem som drabbats av kriget i Syrien.

– Det blir väldigt starkt när man sitter öga mot öga med många människor som är drabbade. Det är klart att det ger intryck på ett djupare plan än att bara läsa i tidningar, säger han till TT.

Inte ändrat uppfattning

Lägret Zaatari öppnade i juli 2012 och över 100 000 flyktingar uppges leva där. Åkesson själv säger att han inte ändrat uppfattning om hur bistånd och flyktinghjälp ska fördelas.

– Nej, tvärtom stärks min uppfattning. Sverige som lägger mycket pengar på flyktingar bör rikta om flyktingpolitiken. Genom att flytta resurser hit kan vi faktiskt hjälpa, säger Åkesson.

TT: Men är flyktingläger verkligen rätt plats för människor?

– Det är klart att det inte är någon optimal miljö men när jag sett lägret - det är svårt att använda ordet positiv - är jag överraskad över hur hög standarden är. Det finns el i alla hushåll, man har affärsgator och en fungerade affärsverksamhet.

Arbetar i farliga miljöer

I en studie publicerad i november 2013 uppgav samtidigt FN-organet UNHCR att många flyktingbarn tvingas att arbeta i farliga miljöer och de flesta nekas skolgång.

TT: På vilket sätt är hjälp på plats bättre än att den ges i Sverige?

– Oavsett vad vi tycker om det kommer miljontals människor att befinna sig i närområdet som flyktingar. Då bör vi rikta merparten av resurserna dit än att vi lägger många miljarder varje år på en förhållandevis liten invandring till Sverige.

TT

Publisert: