Ny dödsskjutning i Malmö

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö. Ytterligare en man har skjutits till döds i Malmö. Mannen är i 50-årsåldern och sköts på Kantatgatan. Polisen i Malmö tillsätter nu en särskild kommission med anledning av den senaste tidens många mord i staden.

Mannen har identifierats, och var inte känd av polisen sedan tidigare. Ingen har gripits.

Polisen har i nuläget inte mycket mer att säga om mordet.

– Egentligen inte mer än att det är en man i 50-årsåldern som har skjutits utomhus, och att gärningsmannen, eller möjligen gärningsmännen, har sprungit därifrån, säger Börje Sjöholm, chef för länskriminalen.

Han säger att allmänheten inte behöver känna sig hotad. De som drabbats av den senaste tidens skjutningar är troligtvis de personer som gärningsmännen varit ute efter, säger han.

I regnet utanför polisens avspärrningsband på Kantatgatan står grannar och förbipasserande och huttrar och undrar. Många är oroliga efter den senaste tidens skottlossningar i Malmö.

– Det är kaos, man blir rädd. Jag har känt länge att jag vill flytta härifrån för barnens skull, säger Jennie Andersson.

Sedan den 24 november har fem personer skjutits till döds i Malmö. Polisen i Malmö tillsätter nu en särskild kommission med anledning av den senaste tidens många mord, precis som under jakten på serieskytten, meddelar länspolismästare Eva Årestad Radner under en presskonferens.

– Det är en exceptionell situation med så många grova våldsbrott, säger hon.

Malmöpolisen har redan begärt och fått förstärkning från Rikskrim, och kommer att begära mer, fortsätter hon.

– Vi kopierar det upplägg som vi hade när vi jagade serieskytten. För närvarande hanterar vi ett stort antal spaningsmord. Vi arbetar enligt vedertagna metoder och har fått hjälp från riksmordskommissionen, säger Börje Sjöholm, chef för länskriminalen, och tillägger att de trots att läget är ansträngt ändå känner att de har situationen under kontroll.

Polisen utesluter inte heller att det rör sig om en ny serieskytt - även om man säger sig bedöma att det inte handlar om det.

TT: Ser ni någon förklaring till varför det har skett så många mord på kort tid i Malmö?

– Det är svårt att ha en uppfattning om det. En bidragande orsak är att det finns en alldeles för god tillgång på vapen, säger Börje Sjöholm.

Han talar om att en moralisk gräns har passerats i staden.

– Man har höjt gränsen för vad som acceptabelt, säger Börje Sjöholm.

Allmänheten måste hjälpa till att lösa brotten.

– Vi kan uppleva en viss tveksamhet från vittnen, säger han.

– Man måste våga vittna.

– I vissa fall har vi en känsla av att folk vet mer än vad de vill berätta. Vi är helt beroende av att folk vågar prata med oss.

Polisen kommer även att öka sin närvaro på Malmös gator.

– Vi kommer nu att göra vad vi kan för att öka vårt trygghetssäkrande arbete, säger polisintendent Henrik Stiernblad.

– Det kommer att märkas att vi har poliser ute på stan.

Nu måste regeringen agera och se till att kampen mot den organiserade kriminaliteten blir den överskuggande uppgiften för rättsväsendet. Det anser justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S).

– Det här är riktigt otäckt. Det är nu hög tid att kampen mot den organiserade kriminaliteten blir ett nationellt ansvar. Detta är inte en lokal eller regional fråga. Rikskriminalen måste också tillföras mer resurser. I dag arbetar 30 poliser med detta. Vi har föreslagit ett tillskott på 100 miljoner kronor, vilket skulle innebära att 130 poliser kan arbeta med frågorna, säger Johansson till TT.

Justitieminister Beatrice Ask säger att den senaste dödsskjutningen är mycket allvarlig och hon är överens med Morgan Johansson om att detta är ett nationellt problem. Däremot är hon inte primärt sysselsatt med frågan om en omorganisation av polisen.

– Vi har ett antal skjutningar på öppen gata i Malmö. Då är det viktigt att fokusera på den situationen och den oro medborgarna i Malmö känner. Det är inte det långsiktiga arbetet som bekymrar mig nu, säger Ask.

Hon är också beredd att skärpa straffen för vapeninnehav.

– Utredningen som kom tidigare tyckte inte att det behövs. Jag är inte nöjd med det utan vi ser över det för närvarande, säger hon.

Kriminologen Jerzy Sarnecki tror att det måste till två lösningar för att komma till rätta med brottsvågen i Malmö. På kort sikt måste myndigheterna minska antalet illegala vapen och på lite längre sikt handlar det om en bred satsning av samma slag som gjorts i Södertälje.

– Den senaste upptrappningen av våldet handlar om konflikter inom den organiserade brottsligheten och möjligtvis också att de kretsarna expanderar. Det är helt enkelt en bedrövlig situation, säger han till TT.

Den enda parallellen som kan dras är till situationen i Södertälje för ett par år sedan, påpekar Sarnecki.

– Där gjorde samhället helt rätt genom att satsa stora polisiära resurser, men också resurser från skattemyndigheten, försäkringskassan och socialförvaltningen. I Södertälje har situationen, åtminstone för tillfället, blivit avsevärt mycket bättre.

TT

Publicerad: