Inrikes

Locket på om energisamtal på övertid

INRIKES

Politik. Samtalen om energipolitiken mellan regeringen och M, C och KD går på övertid.

Inte mycket tyder på målgång förrän efter nationaldagen.

Från regeringen och energiminister Ibrahim Baylan (S), numera även samordningsminister, är det locket på. Samtal pågår men inga kommentarer att vänta förrän de är klara, är beskedet från pressekreterare Gunilla Hjalmarsson.

Baylan själv har nöjt sig med att skriftligt beklaga att Liberalerna (L) lämnat samtalen och anklagat L för att vara ute efter kortsiktiga politiska poänger genom uttåget, istället för att ta ansvar för landets långsiktiga energiförsörjning.

Borgerliga slitningar

Liberalernas tack och hej har också lett till slitningar mellan Alliansens partier, särskilt mellan L och C. Centern menar att energiuppgörelsen Alliansen slöt efter mycken möda och stort internt besvär 2009 tydligt säger att förnybar elproduktion ska gynnas även efter 2020, vilket nu L sviker. L för sin del hävdar att uppgörelsen inte alls öppnar för fortsatta "planekonomiska subventioner" till vindkraft, till exempel, efter 2020 när det nuvarande stödsystemet för förnybar elproduktion löper ut.

Inget slutdatum

Kristdemokraterna och Moderaterna vill, enligt vad TT erfar, inte ha något i de nuvarande förhandlingarna som antyder ett årtal som definitivt slutdatum för kärnkraft. Den måste få finnas kvar så länge behovet finns, även om målet kan vara att öka den förnybara produktionen så mycket det går.

Den tidsgräns som Ibrahim Baylan satte upp i mars, för besked om hur det blir med effektskatten på kärnkraften, passerades utan att något besked kom. Men flera personer TT har talat med och som har insyn i förhandlingarna bedömer att frågan om att fasa ut effektskatten redan är avgjord. Skatten, som drar in 4,5 miljarder kronor brutto per år, lär försvinna. Intäktsbortfallet ska täckas med höjda skatter på andra håll.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes