Clowner skapar hysteri

Clowner. Clownrädslan är påtaglig i Sverige just nu och mer än en gång har polisen fått rycka ut på falsklarm om clowner. Begreppet coulrofobi (clownskräck) har varit på tapeten, men psykologiprofessor Per Carlbring tror inte att det blir rusning till terapimottagningarna.

Ett lågstadiedisco fick avslutas efter att panik utbrutit sedan någon trodde sig ha sett en clown utanför lokalen, men polisen i Östersund kunde varken bekräfta någon clown den gången eller någon av de andra gångerna de fick rycka ut efter clownsamtal. Polisen i Skåne fick in ett 70-tal samtal från personer som sett clowner och i Örebro blev flera skrämda efter obekräftade uppgifter om en clown i närheten.

Ormfobi vanligast

– Det är en lätt masshysteri, men när det skrevs mycket om Hagamannen var det också många som trodde att de såg saker som sedan visade sig vara falsklarm. Människan är gjord för att försöka minska risken för fara och då är det bättre att kroppen signalerar en gång för mycket än en gång för lite, säger Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.

De ständigt leende, maskerade barnfavoriterna verkar ha ingjutit rädsla i många svenskar, men termen coulrofobi (clownskräck) ger Per Carlbring inte mycket för.

– Om man tittar på hur många vetenskapliga tidskrifter som publicerat artiklar om det så är det i princip ingen. De vanligaste fobierna är spindel- och ormfobi, säger han.

Kan komma från film

Men fobier kan skapas, eftersom de är en irrationell rädsla som kan läras in.

– Fobier kan utvecklas genom att man själv upplever något, men man kan också lära sig genom någon annan, om till exempel ens föräldrar reagerar starkt på ett objekt. Men det kan också komma från filmer. När vi har behandlat spindelrädda svarar många att rädslan kommit från filmen "Imse vimse spindel" och det finns ju många filmer där clowner inte är så snälla, säger Per Carlbring.

TT

Publisert: