Ny strid om Thomas Quick

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En ny strid om utredningen kring den morddömde Thomas Quick har blossat upp.

Polisen och åklagaren anklagas för att ha gömt bevis som talar för att Quick är oskyldig till de mord han erkänt.

Tv-journalisten Hannes Råstam hävdar i en debattartikel på Dagens Nyheters debattsida att polisen i många år gömt undan utredningsmaterial om Thomas Quick i polishuset i Sundsvall. Det handlar om 13 pärmar med uppgifter om Thomas Quick som numera heter Sture Bergwall.

I pärmarna finns bland annat, enligt Råstam, 14 förhör med Quicks syskon som motsäger broderns berättelser om våld och övergrepp i hemmet.

Materialet fanns i dag hos enheten för polismål vid åklagarmyndigheten i Malmö som sedan förra året granskar samtliga mordfall som Quick är inblandad i. Tidigare fanns materialet hos kriminalinspektör Seppo Pentinen i Sundsvall som var förhörsledare och utredde Quick-ärendena.

Han tillbakavisar bestämt Hannes Råstams påståenden och menar att materialet är så kallat slask, uppgifter i en förundersökning som åklagaren inte bedömer ha någon betydelse för utgången av målet.

Thomas Quicks advokat Thomas Olsson anser att Råstams påståenden bekräftar hans intryck av att polisen undanhållit allt som talar mot Quicks erkännanden.

TT

Publicerad: