Snöovädret skapar stora problem

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Ovädret i dag orsakar stora problem på flera håll i landet.

Blötsnö, regn och blåst slog ut strömmen för flera hundra hushåll i framför allt Dalsland. Snötyngda träd bröts av och föll över ledningar vilket ledde till avbrott.

Flertalet avbrott har varit kortvariga den här gången, uppger Vattenfall i ett pressmeddelande. Vid halvfyratiden var 635 av Vattenfalls kunder i Västra Götaland utan ström. Vattenfall hade reparatörer ute till klockan 21 på kvällen. Arbetet återupptas i morgon bitti.

På de flesta håll i Västsverige var det nollgradigt och snön som föll var blötsnö. Polisen i Värmland räknade till sex sju trafikolyckor med smärre personskador.

Den svåraste olyckan i Värmland inträffade på väg 45 mellan Fagerås och Västra Ämtervik. En bil gick av vägen och tre personer fick föras till sjukhus, ingen med livshotande skador.

I Västra Götaland fylldes polisens hemsida med en mängd rapporter om singelolyckor och avåkningar över hela regionen.

– Dessbättre utan allvarliga personskador. Men folk kanar av vägen, det är glashalt. Det är inget bra väglag, den saken är klar, säger Stefan Gustavsson.

På Hallandsåsens norra sluttning var det sedan fyratiden så snöigt och halt att långtradare, lastbilar och andra tyngre fordon på väg söderut tvingades köra i konvoj efter plogbilar.

På Öresundsbron har maxhastigheten sänkts till 70 kilometer i timmen till följd av vädret och vindkänsliga fordon avråds från att passera. Restriktionerna väntas bestå till klockan två i natt.

Snöfallet rör sig under dagen sakta österut, och i västra Norrland har snöfallet i stort sett avtagit. Det lutar också åt uppehåll på Dalafjällen och sedan börjar det så smått släppa vid västkusten.

Snövädret koncentrerar sig kring de östra delarna av landet, och orsaka som störst problem under kvällen. Från Stockholms län och ner över Södermanland, Östergötland och Kalmar beräknas det falla mellan 15-25 centimeter snö fram till i morgon. Men en del av det har redan kommit.

Från och med i natt väntas snöfallet avta.

– Jag kan tänka mig att det är betydligt bättre i morgon när folk ska iväg på jobbet. Då har man nog hunnit städa upp rätt så mycket, säger Sten Laurin, meteorolog vid SMHI.

I samband med att lågtrycket passerar släpps kalluften norrifrån på igen.

– I morgon börjar det bli lite mer nordvindar igen och vi går tillbaka till lite kallare förhållanden, säger Sten Laurin.

Den snö som fallit ligger med all sannolikhet kvar, inga plusgrader väntas inom de närmaste tio dygnen.

För Norrbottens inland och kustlandet från Norrbotten till Gävleborg har SMHI utfärdat en klass 2-varning, som innebär att vädret medför faror för allmänheten och risk för stora materiella skador. För hela övriga Sverige har SMHI utfärdat klass 1-varningar, vilket innebär att det finns vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

TT

Publicerad: