Inrikes

Varning för dödligt kosttillskott

INRIKES

Stockholm. Läkemedelsverket varnar för det örtbaserade kosttillskottet Fortodol som sålts i Sverige sedan 2004. Medlet har visat sig innehålla läkemedelssubstansen nimesulid och misstänks ligga bakom dödsfall och fall av leversvikt i Sverige och Norge. Minst 240 000 burkar med sammanlagt 24 miljoner kapslar uppges ha sålts i de båda länderna sedan 2004, skriver Läkemedelsverket.

"De som tar Fortodol ska omedelbart sluta. Om man har symtom som dålig aptit, illamående, kräkningar, buksmärta, trötthet, mörk urin eller gulfärgad hud, bör man kontakta sjukvården för att undersöka sin lever", skriver Barbro Gerdén, läkare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Fortodol uppges hjälpa mot ledbesvär, muskelbesvär och huvudvärk.

Läkemedelsverket uppger att de fått kännedom om fyra fall av leverpåverkan hos svenska patienter som tagit Fortodol. I ett av dessa fall fick patienten leversvikt och avled. Från Norge kommer uppgifter om sammanlagt fem liknande fall, varav ett dödsfall.

Fortodol innehåller, enligt tillverkaren, gurkmeja och aminosyran fenylalanin. Läkemedelsverket hittade nimesulid i två av nio analyserade burkar. I de EU-länder där nimesulid är godkänt rekommenderas maximalt 30 doser. Fortodol har sålts i förpackningar om 100 kapslar.

– Risken finns att människor tagit medlet under längre perioder, säger Per Claeson, apotekare på verket.

Frågan hur kosttillskottet har kontaminerats har diskuterats på Läkemedelsverket. Per Claeson har svårt att hitta någon annan förklaring än att nimesulid har tillsatts avsiktligt, troligen vid tillverkningen av preparatet.

– Alternativet är total inkompetens, vilket är mindre troligt. Troligen har det hela skett avsiktligt. Det måste i så fall vara en helt skrupelfri person, säger Claeson.

Han är dock osäker på de juridiska implikationerna, det vill säga om det hela kan bedömas som ett misstänkt brott eller ej.

– Vi utreder just nu de rättsliga aspekterna, men vi vet ännu inte vad resultatet blir, säger han.

Fortodol tillverkas i Kalifornien i USA. Men i USA har inga liknande fall upptäckts av myndigheterna. De enda länder som så vitt känt har drabbats är Sverige och Norge.

Företaget som säljer Fortodol i Sverige är Hela Pharma AB i Falköping. Försäljningschefen Per-Åke Claesson säger att alla på företaget upplever händelsen som osannolik.

– Vi är lika förvånade som alla andra. Att det dessutom finns misstankar om avsiktlig förorening är väldigt upprörande, säger Claesson till TT.

Han har redan varit i kontakt med tillverkaren i USA, K & L Labs i Kalifornien.

– De kommer att få en hel del att göra nu. Sådant här får bara inte hända. Men har det hela skett avsiktligt så är det i USA, säger han.

Fortodol säljs bland annat i hälsokostbutiker och över internet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes