Inrikes

Kraftbolaget: Enormt tryck i ledningen

INRIKES

Dödsolycka. Gårdagens vattenläcka i Lund dödade en och skadade sju personer.

Vid olyckplatsen kvarstår nu en grop på fyra gånger tio meter.

Det är ännu oklart vad som förorsakade läckan som dränkte delar av Lund och svepte in staden i kraftig dimma. .

– Det vet vi inte ännu. Det kan vi inte svara på. Sent i går kväll hittade vi läckan och började gräva oss ner till den, säger Michael Widing, pressansvarig på energibolaget Kraftringen vars ledning det var som brast.

I samband med olyckan omkom en man i 65-årsåldern som blev påkörd av en skenande regionbuss vars förare troligen inte såg något på grund av den kraftiga dimman som bildats efter vattenläckan. Bussen har tagits i beslag och en teknisk undersökning kommer att genomföras efter helgen.

Totalt skadades sju personer i samband med de två olyckorna.

– Från bussolyckan kom det in tre kvinnor som betecknades som lindrigt skadade. Senare blev bedömningen att en kvinna i 20-årsåldern var allvarligt skadad, säger Anna Möller vid Region Skånes pressjour.

Ytterligare tre personer brännskadades lindrigt.

Flera timmar efter att läckan lagats hade vattnet börja rinna undan och vid halv tiotiden på kvällen kunde de flesta av avspärrningarna hävas. Under morgonen väntas fjärrvärmeleveransen för delar av Lund som stängdes av på grund av läckan släppas på.

Michael Widing beskriver olyckan som mycket ovanlig. Han känner inte till att någon liknande händelse med samma omfattning ska ha inträffat tidigare.

– Anledningen till att det tog så lång tid för oss att strypa trycket i det här röret är att det är ett enormt högt tryck i den här ledningen. Det är 2 000 kubikmeter per timme och det är inget som man kan stänga bara genom att vrida på en ventil. Man måste successivt sänka trycket, så det gick enligt plan.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes