Inrikes

Svenskar räddade från isflak

INRIKES

Norge. En grupp svenska skridskoåkare blev fast på ett drivande isflak på sjön Mjøsa i Norge, några mil norr om Oslo. Några föll i vattnet, men alla kunde räddas helskinnade i land.

Sällskapet var en grupp svenskar från Norrköping och Linköping och 15 holländare som är ute på en bussresa.

– Det var iskallt på natten och vindstilla. Men sedan kom en varmfront. Man kände att allt blev varmt när vi passerat halva sjön och det började blåsa. Det blev en råk utmed kanten vid (samhället) Gjøvik, säger Jan Angner, ledare för Bråvallaskrinnarna från Norrköping.

Helikoptrar sattes in

Av hela sällskapet på 40 personer var det 16 som hamnade på flaket. De försökte vända, men det bildades nya sprickor, enligt Angner.

– Det var som ett stort flak vi stod på, en kilometer långt och 500 meter brett. Det blev hela tiden nya sprickor, det här stora flaket delades upp i mindre delar, så då valde vi att stanna på Gjøvikssidan, för där var isen av bra kvalitet, säger han.

Polis och räddningstjänst larmades vid niotiden av folk i närheten som sett de nödställda. En stor räddningsinsats började planeras och helikoptrar sattes in, enligt norska medier.

– De hade öppet vatten omkring sig, säger Geir Morten Bjerkvold vid polisen i Vestoppland.

Enligt Angner hamnade en person i vattnet, men alla skridskoåkare hade ombyte och annan utrustning med sig.

"Kan se dramatiskt ut"

Med hjälp av båt från räddningstjänsten kunde skridskoåkarna fyra och fyra föras oskadda i land.

Angner säger att han aldrig varit med om något liknande, men tonar ändå ner händelsen och menar att skridskoåkarna aldrig var i någon större fara.

– Det är klart att det kan se dramatiskt ut. Hade vi inte blivit upplockat hade vi fått sitta på flaket tills vi flutit över till andra sidan, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes