Inrikes

Ygeman: Polisen skärper bevakning

INRIKES

Köpenhamnsdåden. Återigen har judar blivit måltavla för en attack, understryker Sveriges inrikesminister Anders Ygeman efter dåden i Köpenhamn. Han säger att polisen nu skärper bevakningen vid synagogor och moskéer.

Sedan terrorattentaten i Paris har regeringen fört en dialog med de judiska församlingarna i Sverige om vilka åtgärder som behövs för att stärka deras säkerhet. Och Anders Ygeman (S) menar att det arbetet måste fortsätta.

TT: Är det några konkreta åtgärder som planeras?

– I närtid skärper polisen naturligtvis bevakningen men över tid måste vi såklart arbeta tillsammans med församlingarna för att få alla judar som bor i Sverige att känna sig trygga och säkra, säger han.

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra lyfter fram allvaret i angreppen.

– Vi har under de senaste veckorna sett flera exempel på terrorism och våldsbejakande extremism, även mot judiska mål, och det är mycket allvarligt. Alla måste kunna utöva sin religion utan att befara våld, säger hon.

Hon efterfrågar en bred uppslutning både på riksnivå och internationellt.

– Vi behöver ha starkt samarbete även på Europanivå både mellan regeringar och myndigheter för att ha skarpa åtgärder mot terrorism och för att bättre kunna förebygga radikalisering, säger hon.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes