Hälften så mycket regn - brand och torka hotar
Publicerad 2017-07-24
Väder. Inställda bussbåtar på grund av låga vattennivåer och stor risk för skogsbrand - den regnfattiga sommaren har bidragit till torka och vattenbrist i stora delar av landet.
Sommaren har bjudit på torka. I Götaland och Svealand har det hittills kommit 50 procent mindre nederbörd än normalt i juli. I juni var det i stället norra Norrland som hade mindre regn än vanligt, enligt meteorolog Lisa Frost vid SMHI.
– Det blir torrare än normalt i och med att det kommer mindre regn. Tittar man på prognosen tio dygn framåt så är det inte så mycket mer regn i sikte, säger hon till TT.
I stora delar av Götaland och Svealand är det så torrt att SMHI utfärdat varningar för skogsbrand. Eftersom inga större regnoväder är sikte lär varningen ligga kvar även den kommande veckan.
Inställda bussbåtar
När det väl regnar är det också mindre skurar som kommer och inga stora skyfall. Det gör att vattennivåerna, som redan är låga, inte stiger.
De stora vattenmagasinen, som lagrar grundvatten, tar lång tid på sig att fyllas på igen. Det har blivit lite värre sedan april i de stora magasinen i östra Götaland och västra Svealand.
I Karlstad, som ligger i mitten av de drabbade områdena, är vattnet just nu väldigt lågt i Klarälven. Vissa av linjerna med båtbussar som trafikerar älven har fått ställas in på grund av de låga vattennivåerna. Vissa hållplatser går inte längre att komma till. I lördags gick en båt på grund och passagerarna fick evakueras.
Låga vattennivåer
Trots torkan är läget ändå något bättre än förväntat. Redan i april i år varnades det om låga vattennivåer i stora delar av Sverige och flera kommuner valde därför att införa bevattningsförbud.
– Vi har haft en del nederbörd sedan den allra värsta perioden. Det är fortfarande låga nivåer, men inte lika alarmerande som man först trodde. Men regnet som har kommit har inte hjälpt till att fylla de djupa vattenmagasinen, så det är fortfarande väldigt låga vattennivåer, säger Jonas Olsson, hydrolog på SMHI, till TT.
TT