16 års fängelse för yxmord på maken

INRIKES

Brott. Först högg hon sin make med en yxa. Sedan hällde hon bensin över honom och tände på. Därefter fullbordade hon dödsmisshandeln med en hammare.

Nu har hustrun, mot sitt nekande, dömts till sexton års fängelse för mord.

Det spektakulära mordet skedde i Hjärup i skånska Staffanstorps kommun i januari i år. Lunds tingsrätt finner det uteslutet att det skulle vara någon annan än den nu 47-åriga kvinnan som misshandlade den 53-årige mannen till döds.

Enligt domstolen var det också hon som tände eld i en förrådsbyggnad intill parets bostad där dödsmisshandeln skedde. Det är klarlagt att mannen ännu var vid liv, men inte vid medvetande, då hon tände på. Ändå frikänns hon från grov mordbrand eftersom det var liten eller ingen risk att elden skulle sprida sig.

Maken, som hade stora missbruksproblem, var berusad och låg och vilade i en solsäng i förrådet då han överfölls. I hans blod hittades dessutom spår av sömnmedel.

Enligt åklagaren var motivet bakom mordet främst ekonomiskt. Kvinnan hade genom rader av smålån och kortkrediter dragit på sig ohanterligt stora skulder på bortemot en miljon kronor samtidigt som maken genom äktenskapsförord var ensam ägare till parets hus.

Med andra ord: Om maken dog skulle hon ärva allt. Vid en skilsmässa skulle hon vara totalt utblottad.

TT