Martin Kinnunen

SD-ledamot i rätten för grovt skattebrott

INRIKES

I dag inleds rättegången mot SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen vid Södertörns tingsrätt.

Fälls han för grovt skatte- och bokföringsbrott kan straffet bli fängelse.

Martin Kinnunen
Martin Kinnunen

Rättegångsförhandlingarna mot Sverigedemokraternas Martin Kinnunen varar i två dagar. Kinnunen, som valdes in i riksdagen 2014, var tidigare pressekreterare åt partiledningen.

Bakgrunden till rättegången är den så kallade järnrörsskandalen som drabbade SD 2012. En av de inblandade, den dåvarande riksdagsledamoten Erik Almqvist, uppmanades att lämna sin riksdagsplats.

Ett konsultavtal

Det gjorde Almqvist efter det att han och SD-ledningen gjort upp om ett konsultavtal för medietjänster på en summa motsvarande riksdagslönen han skulle gå miste om. Totalt har 3,7 miljoner kronor överförts till Almqvists bolag Mediekonsulterna Europa AB. Pengarna kommer från partiet och har gått från SD-bolaget Blåsippan via det helägda dotterbolaget Samtid & framtid, där Kinnunen var ende styrelseledamot.

Det är dessa transaktioner som lett till att Kinnunen åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Enligt åklagaren Jakob Holmberg har både moms och inkomstskatt för företag deklarerats fel. Dessutom ska bokföring, som även uppges omfatta osanna fakturor, gjorts i efterhand i bolaget Samtid & framtid.

Åklagaren hävdar att fara uppstått för att staten skulle gå miste om skatteintäkter på över 1,5 miljoner kronor. Detta upptäcktes dock när Skatteverket gjorde en granskning.

Förnekar brott

När åklagaren Jakob Holmberg väckte åtal i höstas uppgav han att mycket talar för att ett fängelsestraff bör dömas ut, men tillade att han tar ställning till straffyrkanden i slutet av rättegången.

Martin Kinnunen förnekar brott och skyller på att den konsult som skulle sköta bokföringen inte gjorde sitt jobb. Även konsulten har åtalats för medhjälp till grovt skattebrott och till grovt bokföringsbrott.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Martin Kinnunen

LÄS VIDARE

LISTA: Största skandalerna i SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Kinnunen

Sverigedemokraterna