Försvarsdebatt irriterar Reinfeldt

Stockholm. Kalla kriget är över och Sverige kan inte möta nya utmaningar med gårdagens försvar, säger statsminister Fredrik Reinfeldt med anledning av debatten efter ÖB:s uttalande om att Sverige bara skulle klara försvar av landet i en vecka.

– Jag vill inte recensera det. Men för mig är viktigt att understryka att vi har ett försvar som är förankrat i Sveriges riksdag, det finns få andra områden där partierna i grunden är så överens som om försvarets ekonomi, säger Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt tycker att debatten om försvaret, utifrån talet om rysk upprustning och hur länge Sverige skulle kunna stå emot ett anfall, är lite konstig. Själv ser han inte, säger han, ett läge där Sverige ensamt skulle utsättas för ett riktat anfall i syfte att ta svensk mark. Därför kan inte Sverige ha ett försvar inriktat på det.

Inte bara ÖB utan även företrädare för Reinfeldts regeringspartners Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern, har uttryckt oro över förmåga och resursbrist.

Reinfeldt hävdar att han, under 7 år som statsminister, inte hört något krav från allianspartierna om mer pengar till försvaret.

Statsministern talade på pressträffen om ÖB som ett "särintresse" bland andra i raden av myndigheter som vill ha mer pengar. Det är så det ska vara, det är deras uppgift att argumentera utifrån sin verksamhet. Men politikernas roll är en annan.

– Det politiska ansvaret är att balansera intressen mot varandra, säger Reinfeldt och återkommer till att det enligt honom finns en bred politisk samsyn om hur mycket pengar försvaret och vilken inriktning ska ha.

– Jag menar att vi gradvis höjer vår försvarsförmåga och gör oss relevanta mot den typ av hot som vi nu har. Det är viktigt att rusta sig för morgondagens hot snarare än att bli kvar i tankar om hur det en gång såg ut, säger statsministern.

Han medger att det i hans eget parti finns de som kritiserar försvarspolitiken och hävdar att de inte känner igen partiet. Men, säger han, under tio år som partiledare har han gång på gång talat om att M står för förändring för att möta nya krav.

– Förändring gör ont. Men jag hittar inte på en massa saker och skickar inte ut en massa M-folk som lovar en massa saker.

Det var i en intervju med Svenska Dagbladet 2 januari som ÖB Sverker Göransson sade om Sveriges förmåga:

"Vi kan försvara oss mot ett angrepp mot ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand."

S-ledaren Stefan Löfven förstår inte varför Fredrik Reinfeldt talar om försvaret och dess företrädare som ett särintresse.

– Det är inte ett särintresse, det är ett nationellt intresse, säger Löfven till TT och hävdar att det är mycket oroväckande att Sveriges regeringschef uttrycker sig så.

– En av regeringens viktigaste uppgifter är att se till att försvaret är bra, säger Löfven.

Löfven hävdar att den borgerliga regeringen missköter försvarsfrågan och skapar osäkerhet om framtiden. Och regeringen vill inte ta emot den utsträckta hand som Socialdemokraterna, enligt Löfven, har erbjudit för att lösa oklarheter om hur nya materielinköp och nya Gripen-plan ska finansieras.

TT: Kan man inte säga att försvaret är ett särintresse om man ställer det i raden av myndigheter som vill ha pengar?

– Nej, nej, nej, det är försvaret vi pratar om, säger Löfven.

TT

Publisert: