Pådrag vid terrorhäktningsförhandling

INRIKES

Terrorism. Häktningsförhandlingarna har inletts mot de tre personer som anhållits misstänkta för finansiering av terrorism. Kraftigt beväpnad polis bevakar den särskilda säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt dit förhandlingen flyttats av säkerhetsskäl.

Flera svartklädda poliser bär förstärkningsvapen - automatkarbiner, skyddsvästar, granater och gasmasker på kroppen - utanför säkerhetssalen där förhandlingarna hålls trots att fallet formellt sköts av Solna tingsrätt norr om Stockholm.

Den förste av de tre anhållna, en 33-årig kortväxt man med svart skägg, såg lugn ut när han kom in i salen och satte sig.

Bestrider brott

Han motsätter sig anklagelserna om grova bokföringsbrott och medhjälp till grova skatte- och bokföringsbrott, var det enda som framkom innan rätten beslutade om att stänga dörrarna för allmänheten. Dessutom belades mannens advokat med yppandeförbud. Mannen häktades sedan.

– Jag klan förstå att det föreligger sannolika skäl till misstanke om brott, sade 33-åringens advokat Ghita Hadding Wiberg, som samtidigt påpekar att mannen bestrider brott.

Pengarna som de tre misstänka ska ha dragit in via sex olika bolag misstänks sedan ha använts för att finansiera terrorism i Syrien, enligt Dagens Nyheter. Möjligen har de gått till Islamiska staten (IS).

På fri fot

Från början var totalt fyra personer inblandade, tre män och en kvinna, med ursprung i Uzbekistan. Men enligt kvinnans advokat, Jan Andersson, släpptes hon på fri fot under torsdagskvällen efter ett längre förhör. Det är oklart om några misstankar fortfarande riktas mot henne.

– Några sådana besked har hon inte fått men det finns ju en anledning till att åklagaren beslutat att hon ska försättas på fri fot. Jag har en känsla av att när man gjort sitt tillslag har man använt sig av en håv med lite för täta maskor, säger Jan Andersson.

Utredningen står på två ben. Det ena är förundersökningen kring grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott som utreds av Ekobrottsmyndigheten med åklagare Ingela Ohlén i spetsen. Den utredningen omfattar sex bolag, bland annat ett städföretag. Den andra leds av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid åklagarkammaren för säkerhetsmål. Brottsrubriceringen i hennes del av målet är finansiering av terrorism.

Enligt Säpo gjorde Ekobrottsmyndigheten och polisen flera tillslag i olika Stockholmsförorter i tisdags med anledning av misstänkt penningtvätt.

TT