Knutson chockades av hyllningarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Khao Lak. Lottie Knutson är i Khao Lak. Platsen som förändrade hennes liv när hon inte var där.

– Jag blev väldigt skeptisk, nästan lite rädd, när det blev en sådan onaturlig hajp kring mig som person.

Lottie Knutson beställer en light-cola på en liten och avskild uteservering i kanten av Khuk Khak-stranden. Med lime, som hon får i en liten skål vid sidan av.

Naturen är mer orörd här än på Nang Thong-stranden en mil söderut och Lottie Knutson säger glatt att hon sett vattenbufflar i ett vattendrag som rinner ut i havet bredvid restaurangen.

– En av de första gångerna jag var i Thailand så kom jag hit. Så för mig föddes min kärlek till landet här. Khao Lak är väldigt mycket mitt Thailand.

I jobbet som kommunikationsdirektör på Fritidsresor, som hon lämnade nyligen, var hon med om att bygga upp Khao Lak som turistort för svenskar. Både före och efter tsunamin.

– Jag kan fortfarande inte titta ut över havet en enda sekund utan att tänka att jag inte förstår hur det kunde hända.

Kaos och förvirring

Hon minns dagen som kaotisk. Ingen förstod vad som hade hänt. Ordet "tsunami" hade hon aldrig ens hört tidigare.

– Jag fick väldigt förvirrande rapporter först. Vi fick något samtal om att servicechefen trodde att en bomb hade exploderat. Det var ju så man upplevde det, plötsligt låg det bilar och flöt i poolerna.

– Från Khao Lak däremot var det dödstyst. Det var väldigt otäckt.

Allt eftersom kom enstaka samtal och sms från medarbetare och drabbade på plats. Om döda människor överallt, om hotell som var borta.

Fritidsresor agerade snabbt, skickade ner kristeam och stoppade alla sina resor till Thailand. Det senare till mångas stora ilska.

– Folk blev ju helt rasande, för då hade ju myndigheterna gått ut och sagt att det inte var någon fara. Att inga svenskar var påverkade.

Nationellt trauma

Samtidigt som Utrikesdepartementet långsamt började vakna ställde sig Lottie Knutson i tv och berättade det hon visste om situationen.

Genomslaget blev enormt. Hon var orolig för att "budbäraren är den första som får halsen avskuren", men det blev tvärtom.

I dag beskriver Lottie Knutson all den positiva uppmärksamheten hon fick som extremt chockartad. Hon hade ju egentligen bara varit i tv i två dagar. Bara gjort sitt jobb.

– Och så blev det så mycket kring mig som privat människa som kändes helt ointressant i sammanhanget.

Då trodde hon att hennes insats snart skulle glömmas bort. Att det snart skulle bli vardag igen.

– Men helt som vanligt blev det aldrig. Det var ett så starkt nationellt trauma att det bet sig fast i folks medvetande.

"Ingens fel"

Ett trauma där Lottie Knutson blev en av hjältarna - och där framför andra utrikesminister Laila Freivalds och statssekreterare Lars Danielsson sågs som skurkarna. Än i dag hyser många drabbade en stor ilska mot svenska myndigheter och politiker för hur krishanteringen sköttes efter tsunamin.

– Jag förstår vanmakten. Jag förstår frustrationen. Det var långsamt. Det var illa hanterat de första dygnen. Samtidigt tror jag att man ska komma ihåg att myndigheter alltid kommer att anklagas för att vara för långsamma vid stora naturkatastrofer. För man kan inte börja agera innan de har hänt, säger Lottie Knutson.

– När det var som värst då, i all frustration och sorg, så letade vi syndabockar. Men det var ingens fel. Vågen orsakades inte av någon minister i Sverige.

TT:s utsände

Publicerad: