Inrikes

Prostituerade ska få sjukpeng

INRIKES

Stockholm. Prostituerade ska ha lika stor möjlighet som andra inkomsttagare att få sjukpeng, anser Försäkringskassan som nu vill förtydliga sina regler.

– Vi gör inga moraliska aspekter, lagstiftarna har sagt att de prostituerade inte gör något olagligt och därför ska de, om de har en taxerad inkomst, bedömas som vilken person som helst, säger Joakim Jarnryd som är verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Prostituerade tillhör dock inte Försäkringskassans vanligaste kunder. Bara ett fåtal personer som säljer sex har hittills sökt sjukpenning, men däremot finns en risk att handläggarna gör olika bedömningar. Därför vill nu Försäkringskassan förtydliga reglerna.

– Prostituerade med F-skatt ska ha rätt att söka både sjukpenning och föräldrapenning, säger Joakim Jarnryd.

Det är dock en snårig väg för de prostituerade att vandra. En person som uppger att hon eller han ska sälja sex får enligt Skatteverket ingen F-skatt och kan därmed inte betala skatt. Anledningen är att sexköp är olagligt och att det därför inte borde finnas några kunder. Däremot kan en prostituerad lura till sig F-skatt genom att ge sken av att hon eller han ska ha en helt annan verksamhet.

– Då har det trots allt blivit en skattepliktig inkomst och de får betala skatt som vem som helst, säger Pia Blank Thörnroos som är rättslig expert på Skatteverket.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes