Förintelsen

Nazister trakasserar överlevande

INRIKES

Brott. Nazister i Nordiska motståndsrörelsen bedriver en systematisk kampanj för att sprida myten att Förintelsen aldrig ägt rum och tysta överlevande, skriver tidningen Expo.

Förra veckan blev det bråk i samband med att 92-årige Emerich Roth, en av de sista överlevarna från Förintelsen, höll en föreläsning på Åsö vuxengymnasium i Stockholm.

I samband med besöket hade representanter från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen samlats utanför för att protestera mot Roths besök och dela ut flygblad med påståendet att Förintelsen är en bluff. Aktionen urartade och en man misshandlades.

Enligt Expo var protesten bara en i raden av flera försök att tysta vittnesmål och sprida förintelseförnekande propaganda. Bland annat spärrade organisationen av entrén till Peder Skrivares skola i Varberg där överlevaren Mietek Grocher skulle tala i april. Därefter gick de in i aulan mitt under föreläsningen.

– Jag känner att det är mörkt idag. Många skolor är ledsna över att de inte kan ordna säkerhet så att de kan ha mig där. Jag ska inte behöva stå ut med obehag. Men min uppgift är att varna skolungdomar för nazismen och det kommer jag att göra till den dag mitt hjärta slutar slå, säger Mietek Grocher till tidningen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Förintelsen

ÄMNEN I ARTIKELN

Förintelsen

Emerich Roth

Nazism