Dyr ansiktslyftning för 470-årigt rådhus

INRIKES

Arkitektur. Notan för att renovera Malmö rådhus drar i väg, rapporterar Sydsvenskan. Ansiktslyftningen av det 470 år gamla rådhuset i Malmö beräknades först kosta fem miljoner kronor, men nu ser summan ut att landa på 41,5 miljoner kronor.

Rådhuset byggdes 1546 och fick en ny fasad i samband med en renovering på 1860-talet. Sedan dess har det gjorts mindre lagningar, men den löpande renoveringen beskrivs som otillräcklig. En okulärbesiktning 2015 visade att rådhuset behövde renoveras för fem miljoner kronor. Sedan gjordes undersökningar som beräknade 20 miljoner kronor i renoveringskostnad. Men när det nu står klart att byggnadens fasad är i sämre skick än väntat beräknas kostnaden alltså stiga ytterligare.

– Det gick inte att uppdaga omfattningen förrän vi började plocka ner detaljer från fasaden, säger Jenny Icosti-Pålsson, förvaltare på stadsfastigheter, till Sydsvenskan.

Hon säger att det handlar om en enormt stor fasad, och att det därför blir en så stor kostnad. En del av renoveringen väntas vara klart till Malmöfestivalen nästa sommar. Och när allt är klart ska inte rådhuset behöva några större uppfräschningar förrän om 100 år, enligt Malmö stad.

TT