C-vitamin ger män njursten

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Män som äter C-vitamin som kosttillskott har en klart förhöjd risk att drabbas av njursten. Ju oftare de äter vitaminet, desto högre är risken att drabbas.

Extra vitaminer marknadsförs som något bra och nyttigt. Men handfasta bevis för deras hälsobringande effekt saknas, om det inte gäller folsyra till gravida eller D-droppar till småbarn.

Nu visar en svensk studie att för mycket C-vitaminer till och med kan vara skadligt, eftersom det ökar risken för njursten.

Det är forskare vid Karolinska institutet som har upptäckt sambandet hos drygt 23 000 män i Västmanlands och Örebro län som tidigare inte hade drabbats av njursten och som antingen inte använde kosttillskott eller bara tog kosttillskott i form av C-vitamin i supplementform, vanligtvis 1 gram per tablett.

Under elva års uppföljning utvecklade 436 av männen njursten. Det visade sig att risken att drabbas var dubbelt så stor bland dem som åt C-vitamin, jämfört med dem som inte gjorde det.

Dessutom visade det sig att ju oftare männen tog vitaminet, desto högre var risken att drabbas.

Analysen upprepades även för dem som använde multivitamin, men där såg forskarna inget liknande samband. Antagligen eftersom dosen C-vitamin är lägre i dessa tabletter.

Studien presenteras i Jama Internal Medicine.

TT

Publicerad: