Inrikes

Tre dagar som avgör sommarvädret

INRIKES

Väder. Urban, Vilhelmina och Beda, skola sommaren leda.

Ja, de tre första dagarna i denna vecka bestämmer faktiskt hela sommarens väder. I alla fall om man ska tro bondepraktikan.

Just i det här fallet hoppas nog många att den gamla handboken har fel. Enligt bondepraktikan ska Urbans namnsdag förutspå vädret i juni, Vilhelminas det i juli och Bedas augusti. Det skulle i så fall betyda tre månader av regnskurar och låga temperaturer - i hela landet.

– Det finns säkert belägg för det, men jag vet inte om man kan säga att det fortfarande stämmer. Det är ju väldigt tråkigt om det gör det, som vädret ser ut just nu, säger Lina Midholm på Institutet för språk och folkminnen i Göteborg.

Enligt henne finns mängder av uppteckningar från början av 1900-talet om de här tre dagarna i slutet av maj.

– Då var man runt och intervjuade gamla människor, de äldsta i byn. Och just Urban, Vilhelmina och Beda är dagar som återkommer.

Rim och ordstäv som handlar om väder har varit vanliga i hela landet. Lina Midholm nämner uttryck som "den vind som blåser på påskaftons morgon ska blåsa ända till midsommar" och "då Mårten gås dansar på isen dansar julabocken i skiten".

– Man har haft ett stort behov av att kunna förutspå väder, och det har vi ju fortfarande. Det är därför det här lever kvar.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes