Mordfilmer avgörande för terrordomen

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Brott. För första gången har två svenskar dömts för terroristbrott i Syrien.

De två göteborgarna, 30 och 32 år, döms till livstids fängelse efter att ha deltagit i morden på två män som fick sina huvuden avskurna våren 2013.

Som bevis har chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström bland annat fört fram videofilmer på de båda morden, eller "avrättningarna" som hon har kallat dem under rättegången.

– Mordfilmerna har varit helt avgörande. Det är inte de två åtalade som utför själva halsskärningarna men de har varit med i gruppen, säger rättens ordförande, lagman Ralf G Larsson, till TT.

De brutala filmerna där förövarna skär halsen av sina offer och vid ett tillfälle håller upp ett huvud i luften, har etsat sig fast hos lagmannen och tingsrätten.

– Varje kväll innan jag har somnat har jag sett huvudet som hänger där, säger Ralf G Larsson.

Svåraste frågan

Den svåraste frågan har, enligt Ralf G Larsson, varit att avgöra om det handlar om ett terrorbrott.

– Vi vet att det är två mord och att de här två grabbarna varit delaktiga. Men har det skadat staten Syrien och har det varit avsett att injaga allvarlig fruktan i en befolkning? Ja, det anser vi att det har. Därför kom vi fram till att det var ett terrorbrott, säger Ralf G Larsson.

Tingsrätten anser det styrkt att de båda göteborgarna finns med på de tre filmer som visats för rätten. Man finner det också klarlagt att de var I Syrien för att de sympatiserade med en ideologi som förordar ett styre byggt på sharialagar och bildandet av ett kalifat.

– Jag konstaterar att tingsrätten har gått på mitt förstahandsyrkande, att männen ska dömas till livstids fängelse för terroristbrott. Det känns tillfredsställande förstås, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till TT.

Tredje man söks

Samtidigt söks en tredje man från Göteborg, som är häktad i sin frånvaro misstänkt för medhjälp till terroristbrott i samma ärende som de nu dömda.

De båda männen har hela tiden nekat till brott och kommer att överklaga domen.

– Det finns utrymme för att tolka detta på ett annat sätt. Tingsrätten har inte gjort en korrekt bevisvärdering, säger Mia Sandros, 30-åringens advokat till TT.

– Så nära visshet utan att veta så kommer vi att klaga på den här domen, det finns inget annat vi kan göra, säger advokat Lars Salkola, som företräder 32-åringen.

32-åringen är rullstolsburen och har förutom sina funktionella besvär även stora psykiska besvär på grund av en skottskada i huvudet och det går inte att kommunicera med honom. Trots detta anser tingsrätten att det brott han dömts för är så allvarligt att han inte kan undgå livstids fängelse.

TT

Publicerad: