Romsons vice-roll förvirrar

INRIKES

Politik. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är vice statsminister, men om Stefan Löfven måste ersättas är det inte hon som hoppar in. Att hon ändå innehar posten tror statsvetaren Ulf Bjereld är förvirrande för väljarna.

I sak är det inte problematiskt att vice statsminister Åsa Romson (MP) inte är den som ersätter statsminister Stefan Löfven när han inte kan fullgöra sina uppgifter. I regeringsformen finns tydligt beskrivet att det tjänstgörande statsråd som varit statsråd längst tid ersätter statsministern vid behov.

Svårt att förstå

Men enligt S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld kan det vara problematiskt för väljarna att förstå hur det är tänkt.

– Jag tror att väldigt många svenska väljare har levt i tron att Åsa Romson i sin egenskap av vice statsminister också verkligen skulle gå in i statsministerns ställe om denne fick förhinder att utföra sitt uppdrag. Det är ju den intuitiva tolkningen och många skulle se den som den självklara tolkningen. Varför har man en vice statsminster om vice statsministern inte ska gå in i statsministerns ställe om någonting händer? Där tror jag att många känner sig lite överraskade att det blivit på det här sättet.

Inte på riktigt

Ulf Bjereld tror att titeln tilldelats Romson av taktiska skäl.

– Jag tror att man både försöker ha kakan och äta upp den. Man har velat ge Miljöpartiet lite prestige genom den här titeln. Trots att Miljöpartiet är så litet får de ändå den här vice statsministerposten att visa upp. Samtidigt har det inte varit på riktigt. Vice statsminister har bara varit en ceremoniell titel. Om det verkligen blir skarpt läge, om det verkligen gäller någonting, då betyder det ingenting att Åsa Romson är vice statsminister.

Inget krav från MP

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ville S-ledningen inför höstens regeringsförhandlingar inte ge Romson ansvaret att leda landet i en eventuell kris. Men enligt Romson var det inte heller något som partiet ville.

– Vi hade vid ingången i regeringsförhandlingarna inga propåer om att få en ställföreträdarpost, säger Åsa Romson till tidningen.

TT