Inget samband mellan jordbävningar

INRIKES

Jordskalv. Den senaste månaden har fyra kraftiga jordskalv skett i västra Stilla havet öster om Australien.

Det är ovanligt men en ren tillfällighet, enligt expert.

På lördagen skakades östra Papua Nya Guinea av ett kraftigt jordskalv. Jordbävningen uppmättes först till magnituden 8 men ändrades sedan till 7,9. Först utfärdades en tsunamivarning men den blåstes snabbt av. Skalvet hade skett relativt långt från land och tillräckligt långt ner i jordskorpan för att inte ge tillräckligt kraftiga efterverkningar.

Det är den fjärde kraftiga jordbävningen i västra Stilla havet den senaste månaden, men utan något egentligt samband, enligt seismologerna.

Ren tillfällighet

– Det är en ren tillfällighet att det sker flera stora skalv efter varandra. Det finns ingen trend upp- eller ner när det gäller aktiviteten över tid, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Geovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, till TT.

Skalven har skett alltför långt från varandra både i tid och rum för att kunna ha något med varandra att göra. Så kallade efterskalv, som ofta följer på en större jordbävning, utbryter just där det tidigare skalvet skedde och direkt efter det stora skalvet.

Att det nu börjar närmar sig jul och många svenskar minns jordbävningen från annandagen 2004 och den tsunami som då bildades betyder i sammanhanget ingenting, försäkrar Bödvarsson.

Hitta mönster

– Man har försökt att hitta mönster och det har man kunnat i vissa specifika områden, men inte här. Man har undersökt koppling till säsong, tid på året eller till månen, men inte hittat något.

Däremot är det inte alls överraskande att det sker stora skalv just runt Stilla havet eftersom 90 procent av alla jordbävningar i världen sker just här.

– Det är precis vid sådana här platser, där plattorna går in i varandra, som vi kan få de här riktigt stora skalven. Samtidigt är det sällsynt med jordbävningar runt 8. Det sker skalv av den magnituden bara en eller två gånger per år över världen. Så det var en osedvanligt stor jordbävning som ägde rum i dag, säger han.

TT