Polisen skickades till fel ort - igen

Publicerad:

INRIKES

Polisen. Än en gång har polisen i Jämtland skickats till helt fel ort när de skulle på utryckning.

– Det är helt oacceptabelt, säger Christer Palmkvist, andre vice förbundsordförande för Polisförbundet.

Det var i tisdags som polisen i Jämtland larmades till ett HVB-hem i Krokom, rapporterar SVT Jämtland.

Men i stället skickade regionledningscentralen i Umeå polispatrullen till Föllinge, som ligger 45 kilometer från Krokom.

Anledningen var att gatunamnet fanns på båda orterna, men bara det ena dök upp i polisens databas. Patrullen blev en timme sen till Krokom där det bråk man larmats till lyckligtvis hade lugnat ner sig.

Inte första gången

Det här är inte första gången som poliser skickas till fel ort sedan regionledningscentralen ersatte de tidigare länskommunikationscentralerna i landets fyra nordligaste län.

– Det är helt oacceptabelt att det uppstår. Det innebär att en patrull tas i anspråk från någonstans i regionen och skickas på något som är helt fel. Så det blir liksom dubbelfel, säger Christer Palmkvist, andre vice förbundsordförande för Polisförbundet, till TT.

Det skulle kunna bli allvarliga följder, enligt honom.

– Den yttersta konsekvensen kan vara att det går riktigt illa. Om man skickar en patrull på ett brådskande ärende och skickar dem till fel ställe, säger han och tillägger att det gäller oavsett var i landet det händer.

Stora avstånd

– Men nu får det större konsekvenser i region Nord med tanke på tätheten och de stora avstånden, än vad det exempelvis hade fått i region Stockholm där man snabbare skulle kunna korrigera det, säger Palmkvist.

Alla de sju polisregionerna ska få centraliserade regionledningscentraler, men hittills är de bara fullt på plats på tre ställen: Nord, Stockholm och Väst. Det har inte kommit några signaler från Stockholm och Väst om samma problem, enligt Christer Palmkvist.

Indelad i församlingar

Mikael Klein är tillförordnad chef för regionledningscentralen i Umeå. Han tycker att felkörningarna är oacceptabla, men berättar också att polisen nu verkar ha identifierat varför patruller skickats fel.

– Alla felkörningarna har varit i Jämtland, säger Mikael Klein, till TT.

Anledningen till det är att kartan för Jämtlands län - som ledningscentralen jobbar med - har visat sig vara indelad i församlingar, i stället för i kommuner som de övriga tre länen i regionen. Det kan skapa missförstånd.

"Bygga om databasen"

– På kort sikt kan vi informera operatörerna att vara väldigt noga att fråga om adresserna, att de verkligen ligger i den här kommunen och orten. På lång sikt måste vi, med Stockholms hjälp centralt, bygga om databasen för Jämtland, säger Klein.

Något som kan bli gjort till hösten, enligt honom.

TT

Publicerad: