Inrikes

Tonåringar kan få fördubblade straff

INRIKES

Stockholm. Åklagaren vill att hovrätten mer än fördubblar straffen för de två 16-åringar som dömts för mord på en 15-årig flicka i Stureby i södra Stockholm i somras.

I dag inleds den fem dagar långa rättegången mot 16-åringarna i Svea hovrätt. Ingen ny bevisning kommer att presenteras från någondera hållet och förhandlingen kommer enligt den nya rättegångsordningen till största delen att bestå av banduppspelning av de förhör som gjordes i tingsrätten. Bara förhöret med pojken tas om direkt eftersom tekniken svek i tingsrätten.

Den enda part som förklarat sig nöjd med tingsrättens dom är den 16-årige pojken. Liksom flickan dömdes han till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader.

Flickan som är dömd för anstiftan till mordet fortsätter att neka. Hennes advokat Jan Karlsson anser inte att hennes uppsåt är styrkt.

Svårt lidande

– Den tunga bevisningen är ungdomarnas sms-trafik och vi hoppas att hovrätten ska göra en annan analys och bedömning än tingsrätten gjorde, säger Karlsson.

Kammaråklagare Jakob Holmberg vill att båda döms till fyra års sluten ungdomsvård.

– Jag anser att det finns flera försvårande omständigheter som höjer straffvärdet betydligt. Brottet var planerat, offret utsattes för ett svårt lidande och motivet var att hon måste plikta med livet för att de båda förövarna skulle kunna gå vidare i sin relation, säger Holmberg.

Inte vedergällning

Den döda flickans föräldrar har ovanligt nog själva krävt straffskärpning för 16-åringarna. De vill också ha högre skadestånd.

Advokat Claes Borgström, som företräder pojken, är kritisk till den trend som innebär att anhöriga har synpunkter på vilket straff som ska utmätas.

– Jag har full respekt för deras känslor men tror att sorgen kan bearbetas bättre på annat sätt än genom vedergällning, säger Borgström.

Föräldrarnas advokat Bengt H Nilsson anser att man kan ha olika uppfattningar i den frågan.

– Jag tycker inte att det är helt fel att en part som förlorat ett barn får ha synpunkter på straffet. De tycker att ett längre straff vore rätt och rimligt, säger Nilsson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes