Man frias för sexträff med våld

Malmö. En 32-årig man som åtalats för grov misshandel efter en våldsam sexträff med en 16-årig flicka frias av hovrätten. Flickan hade samtyckt, slår rätten fast, men hennes advokat anser att hennes svåra självskadebeteende borde vägas in.

Flickan fick många slag med en träpinne och en linjal mot rumpa, lår och underliv. I tingsrätten frikändes mannen eftersom flickan gett sitt samtycke till rollspelet. Men man kan inte samtycka till grov misshandel, menade åklagaren och överklagade.

Hovrätten finner det styrkt att flickan utsatts för misshandel genom att mannen slagit henne på rumpa, lår och yttre blygdläppar samt satt fast krokodilklämmor i hennes bröst. Men rätten bedömer också, med stöd av mannens uppgifter, att flickan samtyckt till våldet. I rättegången har hon åtminstone delvis förnekat det, men rätten anser att man bara kan ha "begränsad tilltro" till hennes uppgifter. Samtycket har tvärtom varit frivilligt, anser hovrätten.

Flickans målsägandebiträde, advokat Kerstin Hedelin, säger att flickan genom sitt svåra självskadebeteende inte var vilken 16-åring som helst och att det borde vägas in i bedömningen.

– Det är viktigt att man ser henne som den mycket sköra flicka hon var, säger Hedelin.

Hon hänvisar också till forskning som visar att flickor med självskadebeteende inte sällan också låter sig utnyttjas sexuellt som ytterligare ett sätt att skada sig själv.

– När det inte hjälper att skära sig längre, då tar man till det här.

Kammaråklagare Ulrika Rogland säger till TT att hon hade önskat en mer utförlig dom. Hon tycker att rätten sveper förbi svårigheterna i fallet.

– Man diskuterar som om det vore två jämbördiga parter och att han i stort sett bara gjorde som hon ville. Men går i från hela problematiken med att hon var mycket yngre och att de aldrig hade träffats innan och att situationen då kanske kräver mer av den vuxne, säger hon.

Hon tillägger att rätten visserligen nämner flickans självskadebeteende, men missar hur "extremt svårt" det var. I rättegången i tingsrätten medverkade inte flickan själv, men i hovrätten fanns hon på plats och visade bland annat upp ärren från de gånger hon skurit sig själv.

Den nu 33-årige mannens försvarare, advokat Bo Petersson, säger att hovrätten svarar ja på frågan om det är tillåtet att utöva sin sexualitet på det här sättet. Det som hänt mellan hans klient och flickan ligger inom ramen för vad han karakteriserar som "normalt BDSM-sex", där BDSM står för bondage, dominans och sadomasochism. Förutsättningen är förstås, fortsätter Petersson, att det finns ett samtycke mellan parterna.

– Och det gör det ju här, säger han.

Men något större värde som vägledning för var gränsen för tillåtet våldssex går tillmäter han inte domen.

– Nej. På något sätt är det ju självklart att de som har den här läggningen ska få utöva sin sexualitet även om det leder till blåmärken och rodnader.

När det gäller misshandel är det "normalt inte straffbart att med någons samtycke tillfoga denne smärta eller ringa kroppsskada", står det i domen.

Efter helgen hos 33-åringen kom flickan hem till sina föräldrar. De reagerade på att hon mådde dåligt och hade ont och körde henne till sjukhus och gjorde polisanmälan.

TT

Publisert: