28-åring häktas för dödsmisshandeln

Helsingborg. 28-åringen, som misstänks för dödsmisshandeln av en Djurgårdensupporter i Helsingborg, häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för misshandel av normalgraden och vållande till annans död.

– Det är klart att det rör sig som om en misshandel av mycket allvarligt slag, som ledde till ett dödsfall av oaktsamhet, sade domaren, chefsrådman Stefan Reimer, sedan häktningen offentliggjorts.

När häktningsförhandlingen startade i Helsingborgs tingsrätt förnekade 28-åringen brott. Den misstänkte satt under en blå filt vid sidan om sin advokat. Enligt försvararen är 28-åringen djupt förtvivlad över situationen, men inte särskilt förvånad över häktningsbeslutet.

– Händelsen är oerhört uppmärksammad och det pågår en gigantisk polisundersökning. Så vi kan förstå att polisen bör ges chansen att arbeta metodiskt i lugn och ro, sade advokat Stefan Rosell efteråt.

Ännu är det inte klarlagt exakt vad som orsakade den 43-årige Djurgårdssupporterns död mitt i ett fotbollsstökigt Helsingborg i söndags. Först måste kroppen obduceras, något som kanske skulle ske redan under onsdagen.

Att domstolen mildrade brottsrubriceringen - från grov misshandel till misshandel av normalgraden - betyder inte så mycket för själva polisutredningen, enligt kammaråklagare Eleonor Johansson. Hon måste väcka åtal senast den 16 april.

– Det viktiga nu är att han blev häktad och att utredningen kan gå vidare. Det handlar bland annat om många förhör och att studera vad som eventuellt fastnat på övervakningsfilmer, sade hon.

Samtidigt konstateras att det finns en hotbild mot anhöriga till 28-åringen, skriver Helsingborgs Dagblad på nätet.

– Vilka hot som är reella är svårt att avgöra men vi chansar inte gärna. Därför har vi vidtagit åtgärder, säger kriminalchef Mats Olsson till tidningen, utan att gå in närmare på vilka åtgärder det handlar om.

Enligt Stefan Rosell är hans klient lyckligt ovetande om den hotbild som riktas mot hans anhöriga.

– Det märkliga är nu att häktet nog är den säkraste platsen för honom själv, säger Rosell till TT.

28-åringen mår mycket dåligt, enligt hans advokat.

– Det handlar om fruktansvärt tragisk händelse, inte bara för offrets familj och vänner utan även för den misstänkte och dennes familj, säger Stefan Rosell.

– Samtidigt är min klient lättad över att tingsrätten tog ned händelsen till de proportioner den förtjänar och förklarade att det handlar om vanlig misshandel som ledde till ett dödsfall av oaktsamhet.

Mannen kom självmant in till polisen i måndags kväll, och dagen därpå begärdes han häktad.

Den anhållne mannen är ett hängivet fan till Helsingborgs IF och medlem i fotbollsföreningen. I slutet av 2009 dömdes han för att ha hotat en kvinnlig ordningsvakt på en krog i nordvästra Skåne. Hotet bedömdes dock inte värre än att vaktens skadeståndskrav avslogs av domstolen.

TT

Publisert: