P-piller inte alltid så effektivt

Stockholm. Spiral och p-stav är de överlägset mest effektiva preventivmedlen. Det kan även p-piller vara, men är du slarvig kan de fungera riktigt dåligt.

Läkemedelsverket lyfter i nya råd fram hur kvinnor använder preventivmedel.

– Vi understryker att skyddet mot graviditet är väldigt olika beroende på hur metoderna används, säger Viveca Odlind, Läkemedelsverkets expert.

Med hormon- och kopparspiral samt p-stav blir 0,6 av 100 kvinnor gravida under ett år. P-piller kan ge samma starka skydd, men bara i teorin.

– I verkligheten är det nog inte så. Många glömmer att ta ibland, och om man kräks kan skyddet försvinna, säger Odlind.

Sämre för yngre

Data från USA visar att skyddet vid "typisk användning" är mycket sämre än det teoretiska. Av 100 kvinnor som använder spiral blev 0,8 gravida under ett år, medan 9 av 100 kvinnor som äter vanliga p-piller blev oplanerat gravida.

Metoder som kräver ett dagligt "kom-ihåg", som just p-piller, fungerar ofta ännu sämre för yngre kvinnor eftersom de har en mer oregelbunden livsstil.

I stort ser de uppdaterade rekommendationerna ut som tidigare, men med mer forskning som stöder tidigare riktlinjer. Till exempel stärker flera studier att spiral är ett bra alternativ även för kvinnor som inte varit gravida. Hormon- och kopparspiral är därför ett bra och mycket effektivt alternativ för kvinnor i alla åldrar, enligt Läkemedelsverket.

Många år

Blodpropp är en mycket sällsynt biverkning av p-piller, och risken är störst första året. Den som börjar äta p-piller bör hålla sig till vissa äldre sorter som har något mindre risk, enligt en EU-granskning.

Det har blivit viktigare att ha tydliga råd kring olika metoder, anser Odlind.

– I dag föder kvinnor barn när de är närmare 30, medan sexdebuten sker i 17-årsåldern. Det behövs ett effektivt skydd under lång tid, säger hon.

TT

Publisert: