Tusentals samlas till demonstration

Publicerad 2014-03-16

Rekordmånga tågade genom Malmö för att demonstrerar mot nazism.

– Malmö har segrat. Det är den största demonstrationen som jag har varit med om under mina 41 år i tjänst, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid polisen.

Demonstrationståget sträcker sig genom hela centrala Malmö – från Möllevångstorget till Gustav Adolfs torg.

Det blev en folkfest.

Redan två timmar innan demonstrationen skulle start ringlade långa led av människor upp mot Möllevångstorget i centrala Malmö i går. De möttes av flaggor och banderoller som hängde på husväggar och ut genom fönster med budskapet: I dag enas vi mot nazism.

Upp emot 10 000 deltog

Mängder med organisationer samsades med riksdagspartier och barnfamiljer när demonstrationståget började röra sig.

När tåget nådde stadskärnan var rekordet ett faktum.

– Jag har fått en rapport från polishelikoptern som cirklar ovanför oss. Det är upp emot 10 000 som går i demonstrationen. Det är ett rekord, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid Skånepolisen.

Längst fram i gick Lars Flysjö tillsammans med ett 50-tal andra från föreningen Skåne mot rasism, föreningen bakom demonstrationen.

– Det är fantastiskt att så många kom. Det finns en kollektiv styrka i att vi är så många som tillsammans visar vad vi tycker, säger Lars Flysjö, presstalesperson i föreningen.

Många maskerad men ingen hotbild

Någon större hotbild hade polisen inte räknat med men en stor insatsstyrka befann sig ändå i området. Enligt Ewa-Gun Westford var det illavarslande att ett hundratal demonstranter från Antifascistisk aktion (AFA) hade maskerat sig.

Men så när som på ett par smällare och bengaliska eldar, som färgade Malmös gator rosa och blå, blev demonstrationen en uppvisning i fredlighet.

– Det imponerande att det har gått så bra med tanke på hur mycket folk det är. Vår taktik har varit att finnas närvarande men inte synas. Vi har haft patruller på sidogator, säger dialogpolisen Johannes Dontsios.

Det var den andra officiella demonstrationen mot nazism i Malmö sedan nazistattacken på Möllevången 8 mars då en 25-årig man skadades svårt och tre andra också misshandlades.  Flera personer med kopplingar till det nazistiska Svenskarnas parti misstänks för mordförsök i samband med händelsen.

”Lära av historien”

Många boende i området har engagerat sig. Till gårdagens manifestation hade man ordnat både med scen för artister och med sjukvårdspersonal.

– Vi fick hjälpa en reporter som hade skoskav. Annars har det inte varit något speciellt, säger Jonas Runvall, en av de frivilliga läkarna som följde demonstrationen genom hela staden.

Efter tre timmar var demonstranterna tillbaka på Möllevångstorget. Där talade bland annat tonsättaren Dror Fieler, vars föräldrar flydde från nazismen under andra världskriget.

– Vi måste lära oss av historien så att vi inte ska göra samma misstag. Så att inte nazismen växer till igen, säger Dror Fieler.

Susanna Nygren