Ödeshög toppar solcellsligan

INRIKES

Energi. Ödeshög har mest el från solceller per invånare av Sveriges kommuner.

– Det känns som ett kvitto på att vi arbetar åt rätt håll, säger Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare i Ödeshögs kommun.

Hon tror att det kan finnas flera förklaringar till topplaceringen.

– Vi har jobbat väldigt hårt med att informera om solceller. Vi har arrangerat många visningar och informationsträffar, säger Ann-Christin Nilsson Cedermo.

I den östgötska kommunen är den installerade effekten från solceller 72,6 watt per invånare, enligt en ranking från Fossilfritt Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi.

Egna initiativ

Rankingen bygger på elcertifikatsystemet där det är frivilligt för privatpersoner som producerar egen förnybar el i liten skala att söka ekonomiskt stöd. På grund av frivilligheten kan listan därför inte sägas vara en fullständig redovisning av Sveriges solceller. Eftersom alla solcellsägare inte är registrerade i systemet är den totala solcellseffekten högre än vad rankingen visar.

Ödeshögs informationsinsatser är inte hela sanningen bakom förstaplatsen, betonar Nilsson Cedermo. Medborgare, exempelvis lantbrukare, har också tagit egna initiativ.

– Det blir gärna så att om en börjar, då ser grannarna att "ja men han har gjort det, då kan jag också göra det".

Inga skuggeffekter

På visningar har det gått att besöka befintliga solcellsanläggningar.

– Då får man prata med solcellsägarna och får veta att "det var ju inte så krångligt", säger hon och lägger till att tekniken ligger i tiden.

En annan aspekt kan vara geografin. Många stora lantbruk på Östgötaslätten har satt upp solceller.

– De har väldigt bra läge, de har inga skuggeffekter.

Även grannkommunerna Boxholm och Vadstena hamnar bland topp fem på listan.

TT