Almedalsveckan

Fridolin lyfter fram skolans kraft

INRIKES

Politik. Skolan är vägen ut ur ojämlikhet, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin när det blev hans tur att äntra scenen på Spånga IP, mitt i ett område som just präglas av ojämlikhet.

Spånga IP är platsen för den pågående politikerveckan i Järva. Mitt emellan villorna i Spånga och de utsatta bostadsområdena i Rinkeby och Tensta.

På Järvaveckans tredje dag är det utbildning som är temat, vilket också märks i Fridolins tal.

– Alla skolor måste ge barnen möjlighet att drömma och verktygen att uppfylla dem, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Mer resurser

Han lyfter fram ett av Skolkommissionens förslag om att tillföra de mest utsatta skolorna sex miljarder kronor under tre år i statliga pengar.

– Det är ett riktigt bra förslag, säger Fridolin.

Under dagen passade han också på att lansera ett nytt regeringsförslag om att återinföra obligatorisk prao i grundskolan. Två veckor då alla högstadieelever ska få en chans att prova på ett yrke, oavsett om de har föräldrar med kontakter eller andra ingångar till arbetsmarknaden.

– Prao kan spela väldigt stor roll i ett sådant här område. Skolan är ofta enda länken till arbetslivet, säger Fridolin.

Men han ägnar också en stor del av sitt tal åt klimathotet.

– Det är allvar nu. Vi har bråttom. Det handlar inte om ett framtida hot.

Kan växa mer

Och som för att betona klimattemat i talet, så mullrar åskan i bakgrunden och molnen hänger tunga över de runt några hundra åskådarna som kommit till Spånga. En rätt blandad publik med politiker, föreningsmänniskor, allmänt intresserade och journalister, ungefär som i Almedalen i Visby, om än i mycket mindre skala.

Gustav Fridolin höll tal under Järvaveckan redan i fjol. Då var han den ende partiledaren på plats, i år kommer alla, till och med statsminister Stefan Löfven som valt att nobba årets Almedalsvecka.

Fridolin tror att Järvaveckan har potential att växa mer, med fler möten och evenemang.

– Det kommer att ställa större krav på oss politiker att inte bara åka hit och hålla tal, utan att vara en del av vad som händer här, tror han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Almedalsveckan

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan