Inrikes

Åkesson pratade islam i sommartalet

INRIKES

Sölvesborg. Invandring och flyktingmottagande stod som väntat i fokus under Jimmie Åkessons sommartal. Valspurten har börjat, och det ämne som verkar engagera Sverigedemokraternas sympatisörer allra mest är fortfarande - islam.

Flera hundra personer hade samlats i SD-ledarens hemstad Sölvesborg för att höra honom tala under lördagen. Efter en svepande genomgång av den senaste tidens konflikter i Mellanöstern kom Jimmie Åkesson snabbt in på islam.

– Islamism är vår tids nazism och kommunism, sade han och rev ned talets allra största applåder.

Vidare sade Åkesson att han krävde att allt stöd till organisationer och föreningar som har anknytning till "islamism" bör stoppas, och vände sig främst till de eventuella svenska islamister som befinner sig i Irak och Syrien.

– Ni kan stanna där. Sverige är inte längre ert hem, detta land som byggts på kristen grund.

Han försökte under talet sträcka ut en hand till den kvinnliga väljarkåren, men klargjorde samtidigt tydligt att han inte är feminist - till åhörarnas stora jubel.

– Jag är inte feminist! Jag är sverigedemokrat, socialkonservativ och nationalist. Men jag tror på jämställdhet.

Enligt Åkesson ska partiet inom några veckor presentera två åtgärdspaket. Det ena handlar om inbrott, en problematik som partiet hävdar växer i landet. Det andra paketet ska fokusera på kvinnofrid.

I den senaste tidens opinionsmätningar får SD mellan 8 och 11 procent av väljarstödet. Men det rödgröna blocket står starkt, och frågan är hur möjligheten till en vågmästarroll - och därmed inflytande - egentligen ser ut.

– En röst på oss är aldrig bortkastad, utan blir en tydlig signal till de andra partierna om att man vill ha förändring, till exempel gällande invandringspolitik, sade Åkesson till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes