Inrikes

Försvaret: Ingen har styrt oss

INRIKES

försvaret. Försvarsmaktens presschef Philip Simon säger att det "aldrig har varit planerat" att svenska Jas Gripen-plan skulle använda estniska flygfält under den samövning som ska ske med Finland och USA över Östersjön i vår.

– Vi har inte fått några som helst styrningar på hur vi ska planera övningar, eller direktiv eller instruktion från regeringen, säger Simon till TT.

Försvarsmakten kommenterar med anledning av uppgifter i Expressen om övningen och vad som sagts vid ett möte mellan den ryske ambassadören i Sverige och UD:s kabinettssekreterare Annika Söder.

Vid mötet togs fredsförhandlingarna i Minsk om kriget i Ukraina upp och ambassadören frågade också, enligt ett UD-pm som Expressen har tagit del av, om den planerade övningen. Annika Söder ska då ha sagt att övningen var en i raden av liknande övningar. Hon sade också, enligt pm:et, att vare sig svenskt eller finländskt flyg skulle landa på estnisk mark. Ambassadören sade att Ryssland inte kunde vara likgiltigt inför att miltärt alliansfria stater som Sverige och Finland övar med USA.

Övningen ska äga rum någon gång i slutet av mars, eller början av april. Det är USA som bjudit in till övningen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes