Inrikes

Du får köpa snuset i säcken

INRIKES

Tobak. Snus får ha vilken smak som helst. Men texten på dosan får inte berätta vilken smak det är på snuset, visar en ny utredning som presenteras i dag, uppger Ekot.

Sedan tidigare står det klart att Sverige får bestämma över snusets innehåll, och att snusdosan kan se annorlunda ut när EU:s tobaksdirektiv blir svensk lag. I dag lämnar lagman Göran Lundahl, som har utrett hur direktivet ska följas, en första utredning till regeringen.

Utredningen har även tittat på hur varningstexterna kan utformas och kommer att gå emot regeringen och riksdagen när det gäller cigarettpaketens varningsmärkning. Det har talats om en lagändring eftersom varningarna kan täcka mer än halva paketet, enligt Ekot, men utredaren håller inte med.

– Det finns ändå ett visst utrymme som faller utanför tryckfrihetsförordningen. Dels att komma med varningstexter på farliga produkter, dels att i lag reglera hur man får marknadsföra sina produkter och då tycker vi att den storlek som man föreslår nu för cigaretter nu går att genomföra utan att det står i strid med tryckfrihetsförordningen, säger Lundahl till programmet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes