Inrikes

KD vill dela barnbidrag och pension

INRIKES

Visby. Kristdemokraterna vill att barnbidraget ska delas mellan föräldrarna, när föräldrarna bor ihop eller där barnen bor växelvis hos föräldrarna. Nu betalas bidraget ut till barnets mor, om inte föräldrarna meddelar något annat till försäkringskassan.

KD vill också att premiepensionen, en del av den statliga pensionen, ska delas lika mellan föräldrar med barn som inte fyllt 12 år. Delningen ska ske genom att båda föräldrarnas totalt intjänade premiepension delas lika mellan dem, vilket innebär att den förälder som arbetar mest när barnen är små får dela med sig av premiepensionen.

Partiet föreslår också att föräldrar bör få råd och stöd för att komma överens om underhållsbidrag i stället för att reglera underhåll via underhållsstödet. Vid en pressträff i Visby pekade KD-ledaren Göran Hägglund på att det skulle förbättra läget för de ekonomiskt mest utsatta barnen.

– Den ekonomiska situationen för de här barnen skulle förbättras med ungefär 1 000 kronor per månad, sade han

KD vill profilera sig, även inom alliansen, som det parti som ger föräldrarna, familjerna och individerna mest frihet från inblandning av politiken och myndigheterna. Inte minst driver KD detta inom familjepolitikens område.

– Alliansens glöd har verkligen inte falnat. Vi har många nya tankar och jag känner inte att jag har tappat glöd, sade Hägglund.

Han svarade lite svävande på om han tänker anta den inbjudan som Annie Lööf gav sina tre allianskollegor, att komma till hennes hemby Maramö för att gjuta nytt mod i regeringsalliansen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes