Dagligt solande är bra för hälsan

Stockholm. Drick ditt lunchkaffe ute i solen - det är bra för hälsan och kan förlänga livet, enligt en ny studie som följt 29 000 svenska kvinnor under en tjugoårsperiod.

Dödligheten i förtid bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med dem som solar.

– Skillnaden är väldigt statistiskt säkerställd, säger Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska institutet.

Han anser att dagens riktlinjer, som i princip inte rekommenderar något solande alls, är fel ute.

– Vi i Sverige har samma riktlinjer som man har i norra Australien, det vill säga nära ekvatorn. Det tror vi är fel eftersom vi ser att de som följer dessa riktlinjer har en fördubblad risk att dö. Vi tror att vi i stället bör ha dem som man har i södra Australien.

TT: Men samtidigt vet vi ju att solande kan resultera i malignt melanom, eller?

– Ja, och det är ju det som är så provocerande. Om man då har en ödmjuk vetenskaplig läggning bör man undra vad som är fel. Många solar för mycket och bränner sig och det är inte bra. Man ska sola det man ska, men sen ska man kliva bort från solen. Däremot ska man sola lite varje dag.

Kvinnorna i studien har fått svara på frågor om hur de solar på sommaren, på vintern, i solarium och utomlands, och hänsyn har tagits till faktorer som övervikt, alkohol, rökning, motion, ekonomi och utbildning.

En hypotes är att D-vitaminet, som man får genom att sola, och som skyddar mot en rad sjukdomar, är det som ger de solande kvinnorna ett extra skydd.

TT

Publisert: