Skinnarmo genom Nordostpassagen

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Isbjörn, drivis och hårt väder utmanade äventyraren Ola Skinnarmo. Men efter tre månader passerade besättningen i sin segelbåt Nordostpassagen.

– Vi har firat med lite rysk champagne, säger Skinnarmo till TT.

En trött, sliten men lycklig Ola Skinnarmo konstaterade på måndagen att målet var nått. Den 6 000 sjömil långa seglatsen ombord den 18 meter långa Explorer of Sweden var över. Ryska experter hade gett honom 50 procents chans att lyckas, en kall vinter och en sen vår var två faktorer som talade emot expeditionen.

– Det mest bestående intrycket är att Arktis är fantastiskt vackert. Men det är också en känslig miljö som är viktig att ta vara på, säger Skinnarmo till TT på en sprakande satellittelefon.

Ett smolk i lyckobägaren är de många bevis på klimatpåverkan som besättningen noterat.

– Glaciärerna på Svalbard krymper och att vi har kunnat segla igenom Nordostpassagen på en säsong är ett bevis på att det har blivit varmare här uppe.

Finlandssvensken Adolf Erik Nordenskiöld var den som först tog sig genom Nordostpassagen. Den gången, för 130 år sedan, tvingades expeditionen att övervintra.

Den 16 september beräknas Ola Skinnarmo vara tillbaka i Sverige.

– Då ska jag krama om min familj, det känns skönt.

TT: Och isbjörnen, hur var det med den?

– Det var en isbjörn som kom ända fram till båten, det såg ut som om den ville hoppa upp på vår lilla segelbåt. Då var man skraj.

TT

Publicerad: