Åklagare slår larm om polisbrist

Brott. Bristen på poliser i Östergötland är skriande och får till följd att allvarliga brott inte blir utredda inom rimlig tid, enligt länets chefsåklagare.

– Det har pratats om att vi är på väg mot en systemkollaps. Jag skulle vilja påstå att det här är första tecknet på det, säger Per Andersson, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Linköping, till Corren.

Enligt honom saknas cirka 40 utredande poliser i Linköping och för vissa regionala funktioner.

– Det är med nöd och näppe vi klarar av att hantera ärenden där det sitter frihetsberövade.

Hans kollega i Norrköping, Torsten Angervåg, är lika bekymrad. Polisbristen gör att brott tar orimligt lång tid att utreda, eller inte utreds alls.

– Vi ser att vissa utredningar som gäller relationsvåld och övergrepp mot barn läggs åt sidan av resursskäl, säger Angervåg.

De båda chefsåklagarna konstaterar att erfarna poliser valt att lämna yrket och att de kvarvarande har för tuff arbetsbörda.

– Man måste skjuta till resurser till polisen så att man klarar rättssäkerheten och upprätthållande av rättsstaten. Det är vad det handlar om, säger Per Andersson.

I hela landet har larmen om akut polisbrist och pressade arbetsförhållanden kommit tätt. Exempelvis lämnade huvudskyddsombudet för Region nord nyligen in en anmälan till Arbetsmiljöverket med krav på rimlig bemanning.

TT

Publisert: