Rödgröna ökar - M tappar mest

INRIKES

Politik. Moderaterna tappar mest i SCB:s stora opinionsmätning och tycks inte ha fått utdelning för den hårdare migrationspolitiken.

Samtidigt ökar det rödgröna blocket sin ledning.

Moderaterna tappar 1,9 procentenheter till 22,8 procent, en statistiskt säker nedgång. Centern ökar samtidigt med 1 procentenhet till 7,1 procent och tar huvudsakligen väljare från M.

– Jag tar det som en tydlig signal om att vi behöver jobba hårdare, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Moderaterna har på senare tid profilerat sig med en tuffare migrations- och integrationspolitik, samtidigt som Centern kritiserat åtstramningar som drabbar familjeåterföreningar. Detta tycks ha gynnat C och missgynnat M.

Två stolar

Och det är Moderaternas dilemma i ett nötskal. Redan i valet 2014 tappade M till SD. Sedan dess har partiet tappat ytterligare 2 procent till SD. För att återvinna dessa väljare har man skärpt sin migrationspolitiska profil, vilket i den här mätningen tycks ha stoppat flödet till SD. Men i gengäld förlorar man då de väljare som inte gillar skärpningen.

– Kort sagt har man försökt sitta på litet olika stolar samtidigt, vilket visat sig vara svårt, säger professorn i statsvetenskap Tommy Möller till TT.

– Moderaterna riskerar genom sitt återkommande migrationsfokus få konkurrens från två håll, säger kollegan Jonas Hinnfors.

Skillnaden mellan blocken har ökat till 3,5 procentenheter. Det är en fördubbling jämfört med SCB:s senaste mätning i maj.

V framåt

I det rödgröna blocket går Vänsterpartiet fram och får 7,7 procent, en säker uppgång med 0,9 procentenheter. Socialdemokraterna och Miljöpartiet backar något och ligger nu på 29,2 respektive 4,5 procent. Deras förändringar jämfört med i maj är dock inte statistiskt säkra.

– Det viktigaste är inte vem som vinner i opinionsmätningar, utan det viktiga är att vi ställer om Sverige i hållbar riktning, och det tror jag väljarna ser, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind.

Sverigedemokraterna får 17,5 procent av rösterna, en svag uppgång jämfört med maj-mätningen. Inte heller den uppgången är säker.

MP förlorare

Jämför man SCB:s novembermätning med valresultat från 2014 finns det desto fler säkra förändringar. Den stora vinnaren är då Sverigedemokraterna som ökat med 4,6 procentenheter. Därefter kommer Vänsterpartiet som gått upp 2 procentenheter och Centern som gått upp en procentenhet.

Den största förloraren sedan valet är Miljöpartiet som tappat 2,4 procentenheter, det vill säga mer än en tredjedel av väljarstödet. Socialdemokraterna har tappat 1,8 procentenheter sedan valet och Kristdemokraterna 1,5 procentenheter.

TT