KU kallar nya och gamla statsråd

Publicerad:
Uppdaterad:

Politik. Statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och migrationsminister Morgan Johansson hör till de kallade när riksdagens konstitutionsutskott, KU, ska fråga ut ministrar.

Också tre ministrar från den tidigare borgerliga regeringen, däribland förre utrikesministern Carl Bildt, ombeds inställa sig.

Utfrågningarna i utskottets vårgranskning av regeringen inleds preliminärt den 7 april. Men det är inte klart med datum för när de tio nya och tidigare ministrarna, samt två generaldirektörer och någon ytterligare, personligen bör infinna sig.

Vice statsminister

Av de 48 anmälningar som rasade in i tid har utskottet bestämt sig för att ha offentliga utfrågningar i 13. Statsministern får svara på frågor om vad som ligger i miljö- och klimatministern Åsa Romsons ytterligare titel som vice statsminister. Han ska också svara på frågor om regeringens förberedelser inför den stora ökningen av asylsökande förra hösten.

Tre anmälningar handlar om flyktingmottagande och invandringspolitik. En av dem riktar sig mot Löfvens regering, från Moderaterna. Den andra är från Socialdemokraterna, som vill se Reinfeldt-regeringens hantering av flyktingmottagandet synad. En tredje, från Sverigedemokraterna, vill se både den förra och den nuvarande regeringens invandringspolitik granskad. Förutom Löfven är det Morgan Johansson och förre migrationsministern Tobias Billström (M), som utskottet vill fråga ut.

Saudiarabien

Margot Wallström ska svara om uttalanden om "utomrättsliga avrättningar" kopplade till Israel-Palestinakonflikten, om hanteringen av det avbrutna samarbetsavtalet med Saudiarabien och hur information i utrikesnämnden om hjälp till Frankrike sköttes.

Utfrågningarna är en del av KU:s granskning av hur regeringen statsråden har skött sitt arbete i förhållande till lagar och regler om hur regeringen ska arbeta. Allt sammanfattas i en rapport, ett betänkande, som riksdagen tar ställning till före midsommar. Om statsråden får kritik brukar det i dagligt tal kallas att de "prickas av KU".

TT

Publicerad: