"Hotet från Ryssland är struntprat"

Publicerad 2016-10-01

Politik. Den svenska regeringen talar om Ryssland som ett hot och sedan nyligen har Sverige en permanent militär närvaro på Gotland.

Men att det skulle finnas ett ryskt hot mot Sverige dementerar Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev.

– Det här pratet om hotet från Ryssland mot Sverige är, tycker jag, absolut struntprat, säger han i lördagsintervjun i Sveriges Radios Ekot.

Han medger dock att stämningen mellan Sverige och Ryssland är kylig.

Lågmärke i relationen

– Relationerna mellan våra länder just nu tycker jag befinner sig vid sitt lägsta märke på ganska länge. Orsaken är att den svenska alliansregeringen redan i april 2014, med hänvisning till händelserna i Ukraina, har frusit ner samtliga officiella kontakter med Ryssland på alla områden. Den nuvarande koalitionsregeringen har vid maktövertagandet bekräftat denna linje.

Tatarintsev säger att det inte finns några bevis för något hot från ryskt håll och att det i stället rör sig om en hysteri och propagandakampanj i svenska medier. Enligt den ryske ambassadören kan inte Ryssland göra något mer för att förbättra relationerna länderna emellan.

"Inte fått gensvar"

– Ryssland har redan gjort och gör väldigt mycket för att ta våra relationer bort från den återvändsgränd i vilken de befinner sig just nu. Till exempel har våra militära grabbar föreslagit att vi ska ha en dialog mellan våra militära experter om beteendemönstret över Östersjön och över huvud taget säkerhetsproblematiken.

– Vi har tagit initiativ till detta redan i augusti i år, men hittills har vi inte fått något gensvar från Stockholm. Vad gäller andra kontakter på övriga nivåer ser vi att vi alltid är öppna att få utbyta besök på vilken nivå som helst för att återupprätta normala förbindelser våra länder emellan.

TT