Gripna svenskarna kvar i Jijiga

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. De båda svenskar som gripits i Etiopien hålls kvar i staden Jijiga i provinsen Ogaden, trots att UD tidigare fått besked om att de förflyttats till huvudstaden Addis Abeba.

– Vi har fått bekräftat att de är kvar i Jijiga. Vi vet inte anledningen till det eller om de ska föras till Addis Abeba, säger UD:s informationschef Cecilia Julin.

I tisdags var beskedet från etiopiska myndigheter att journalisterna samma dag förflyttades till huvudstaden för att bli föremål för federala - centrala - myndigheters utredning.

TT: Hur ska man tolka de här turerna?

– Jag skulle helst inte tolka dem, men det är klart att vi är lite oroade över de motstridiga uppgifterna. Vi har inte fått någon förklaring.

Ambassadör Jens Odlander, som träffade Martin Schibbye och Johan Persson i Jijiga i måndags, har åkt tillbaka mot Addis Abeba medan annan ambassadpersonal skickas för att förhoppningsvis kunna få träffa dem i arresten på torsdagen.

Odlander bedöms nu göra störst nytta i huvudstaden eftersom han kan ta kontakter på en högre nivå än andra diplomater, förklarar Julin.

Sverige vill fortsatt också ha besked om vad svenskarna anklagas för och kräver att de får rättsligt biträde om de ska ställas inför rätta.

Schibbye och Persson greps den 1 juli sedan de tillsammans med rebeller korsat gränsen från Somalia till provinsen Ogaden, som är stängd för omvärlden. Människorättsgrupper anklagar regimen för att mörka övergrepp på befolkningen där. Även gerillan, ONLF, beskylls för kränkningar av de mänskliga rättigheterna och är terrorstämplad av regeringen.

Flera pressfrihetsorganisationer kräver att svenskarna släpps. Tidigare har bland annat Reportrar utan gränser krävt att den svenska regeringen protesterar. Uttalandena från regeringshåll har varit försiktiga. Troligen görs kalkylen att högljudd kritik skulle kunna förstöra svenskarnas chanser.

TT

Publicerad: