Veterinärjättar tar över branschen

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Malmö. Veterinärbranschen förändras i en rasande takt. Stora jättar köper upp mindre veterinärmottagningar och i dag har två aktörer 60 procent av marknaden.

– Det är en kapplöpning och man kan känna en viss oro över att det går för fort, säger Maria Lundvall vid branschorganisationen Svensk djursjukvård.

Konsolideringen har gått på ett år. Det finns mycket pengar att hämta i veterinärbranschen, som omsätter uppemot tre miljarder kronor om året och hittills har haft en vinstmarginal på mellan fem och tio procent.

– Djursjukvården i Sverige har haft en nästan explosiv tillväxttakt de senaste 15 åren.

Även om tillväxttakten nu börjar mattas av något så bedömer hon att trenden håller i sig: Svenskarna efterfrågar mer och mer avancerad vård av sina djur och alltfler tecknar sjukvårdsförsäkringar för djuren.

Anne Lundqvist som driver Norrtälje djurklinik startade i början av oktober ett nätverk för enskilda veterinärkliniker som oroas av uppköpen, inte minst för att det går så fort. Farhågorna handlar om att de stora aktörerna dumpar priserna för att konkurrera ut fristående aktörer.

– Från Dalarna och söderut finns det nästan inga fristående veterinärkliniker, utan nästan alla är uppköpta av de stora aktörerna, säger nätverkets talesman Augustin Schauermann.

TT

Publicerad: