Smidig förbindelse mellan två hamnar – fem minuter på cykel

En tunnel för 1,2–1,8 miljarder kronor skulle kunna ge en smidigare förbindelse mellan Västra och Mellersta hamnen.
En tunnel för 1,2–1,8 miljarder kronor skulle kunna ge en smidigare förbindelse mellan Västra och Mellersta hamnen.

Förslag: bygg en tunnel mellan Västra hamnen och Mellersta hamnen som kan besegras med cykel på enbart fem minuter – eller till fots på 13 minuter.

En av möjligheterna som presenteras i en utredning om förbindelse mellan de två hamnarna är en tunnel som trafikanten kan ta sig an på cykel, till fots eller via bil och lastbil, något som Skånska Dagbladet rapporterat om.

En utredning gjord av konsultföretaget Sweco visar att byggkostnaderna för en tunnel mellan Västra hamnen och Mellersta hamnen kan hamna på mellan 1,2-1,8 miljarder kronor.

– Tunneln syftar till att inrymma en ”stadsgata” med två körfält, samt en separat bana för gång- och cykeltrafik. Trafik med personbilar och lastbilar ska kunna tillåtas, skriver de ansvariga på Sweco i utredningen.

Utredningen presenterar tre lösningar på en eventuell tunnel: bergtunnel, betongtunnel utför som sänkgunnel och betongtunnel byggd i torrhet. Projekteringstiden beräknas till fyra år och byggtiden skulle ta lika lång tid.

Hittills är utredningen enbart ett underlag för framtida planering. Inga beslut om en tunnel har ännu fattats av Malmö Stad.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN